"Днес не мислех да пиша, но ще си позволя кратки бележки заради заплахите към проф. Аргирова", това заяви математикът проф. Николай Витанов. БЛИЦ припомня, че по-рано днес известната вирусоложка призна, че е получила заплахи заради думите й за коронавируса.

"От тези, които започнаха борбата срещу Ковид-пандемията, днес по една или друга причина останахме само двама - доц. Кунчев и аз. Тъй като почвам трета години занимания с тази тема, си позволявам да направя следните бележки.

1. Проф. Аргирова е отличен специалист и си върши съвестно и много добре работата. Впечатленията ми са лични.

2. Когато проф. Аргирова ви говори за нови варианти на вируса, значи ги има. Това, че ви информира, не е никакъв повод да я заплашвате.

3. В тая държава царува неблагодарността. Особено голяма е тя при българските юрдеци, в чиято глава има два неврона. Единият отговаря за псуването, а другият - за процесите, свързани с екскрементирането. Причините за това положение са обективни - социалната система е направена така, че българският юрдек не може да стане орел. Остава му да псува и да екскрементира.

4. Като съм почнал, да напиша малко и за анализите на войната. Това, което ви пиша, е върхът на айсберга. Всъщност, всеки добър военен анализ почва от логистиката, за която нищо не ви пиша. Няма и да ви пиша.

5. В тази държава има професионални военни аналитици, които са много по-добри от мен. Моята технология на анализ се основава на минимална информация. По щабовете и генералните щабове имат много повече и по-добра информация. Но трябва да си мълчат. 

6. Защо логистиката е важна? Ето ви следните задачки, за да получите представа, какво информация трябва да обработите относно логистиката, за да направите добра прогноза за развитието на бойни действия.

а) Задачка 1 (за Ганю Юрдешки от локвата пред Ганковото кафене, кандидатставщ за чин капитан): Ганю има танк с екипаж. Танкът трябва да е изправен, да има горива и муниции и честичко да получава указания, накъде да са движи. Значи Ганю трябва да организира: снабдяване с гориво, снабдяване с муниции, ремонт и резервни чести.

Танкът има и екипаж. Тези хора трябва да са облечени, обути, нахранени и в добра кондиция. Значи Ганю трябва да организира снабдяване с храна, облекло, комуникационни линии, планове за ротация и трябва да има непрекъсната информация, как върви войната, че да знае накъде да праща танка.

Пробвай Ганьо да изколандриш един танк.

б) Задачка 2 (за Ganio de Flaque който върви от локвата към Ганковото кафене и кандидатства за чин полковник). Сега Ганьо имаш 10 танка. Хайде оправи им логистиката. Ако успееш да го направиш, ще си толкова уморен, че няма да имаш сили да крякаш.

в) Задачка 3 (за Ганьо рецензента от Ганковото кафене, който си мисли, че е лесно да си генерал): Имаш сега Ганьо 100 танка. Хайде направи им логистиката, като много знаеш. Ако успееш, ще почнеш да схващаш какво е Генерален щаб.

г.) Задачка 4 (за благородния Ганьо фон Балкан, гледящ се в поточето зад Ганковото кафене, мислещ си че може да кандидаства за генерал - фелдмаршал) Сега, Ганьо, имаш 1000 танка. Хайде направи им логистиката и успешно ги вкарай в бой. Нали всичко знаеш и маршал ще ставаш. Пробвай се де. 

Мисля, че показах на тези с повече от 2 неврона в мозъка основен недъг на българския народ - той не уважава специалистите си.

Не псувайте проф. Аргирова. Уважавайте я. Тя работи, за да ви е добре на вас.

Тези с двата неврона съм ги отписал. На тях и двата неврона са им заети. Ако трябва да обработват още информация, ще се претоварят.

Желая здраве и успехи и нека и вирусът и войната да ви заобикалят", написа проф. Витанов.