Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 27 май 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:
 
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 май 2022 г.
Почвам както винаги - който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не чете. Това е обективното положение на нещата съгласно методологията ми за анализ на сложни социални системи. Като не ви харесва, не го четете.
 
Сега по същество
 
Както винаги, първо пандемията, после войната.
Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.
Проверка на ситуацията с пандемията днес
 
1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 12. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Знаете - целта е да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.
 
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 57 дни.
А в Европа още си върлува - Гърция (до нас) - 4 000 нови случая вчера, Германия - 34 000 нови случая и т.н. У нас - 10 -на пъти по-малко на 100 000 население. Ковид-кризата е прегазена.
 
Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.
2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.87.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.
"Синьо лято" е непоклатим, обхватът на заразата продължава да се свива.
 
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.08
 
София-град - 0.15
Пловдив - 0.08
Бургас - 0.05
Варна - 0.03
По южните граници
Благоевград - 0.11
Кърджали - 0.08
Смолян - 0.20
Хасково - 0.07
Ямбол - 0.03
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
 
Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 57 дни.
За сведение - индексите в още няколко области
 
Ловеч - 0.09
Монтана - 0.10
Пазарджик - 0.07
Перник - 0.10
Плевен - 0.03
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Индексите са десетина, че и повече пъти под критичната стойност. Гледаме по морето - Добрич и Варна - над 30 пъти под критичната стойност, Бургас - 20 пъти под критичната стойност. Синьото лято идва. Ковид-кризата е смазана. Юрдеците крякат. Луната не им обръща внимание.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.
Върти ли си синджирчето здравната система по повод но Ковид - кризата. Вътри си го. И си подсвирква. И днес . Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. Десетки пъти и продължава да спада. Гоним 100 пъти под максималния капацитет. Ей така се бори Ковид-криза. Учете се как става„
4. Проверка за тотален локдаун. Къде го тоталния локдаун?
Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Сценарий "Синьо лято" е стабилен.
Заболеваемостта е на порядък по-ниска от тази в Германия.
 
Виждате, че при добра организация, нещата може да ни се получават не по-лошо от Германия. Нашата социална система е по-малка. Спокойно може да си я управляваш и да си въртиш синджирчето на пръста.
 
5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Ето, бройката на дните се увеличава и ще продължава да се увеличава.
Но бавно
 
6. Заключение от проверката - и днес, 57 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
 
Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.
И още ще се провалят. Обхвата на заразата се свива. Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен юни месец.
Шерлок Холмс го няма, а зловещият професор добива все повече практически опит и технологиите му за предсказване и контрол на сложни социални системи стават все по-добри.
 
Резултатът е, че ще страдате от "Синьо лято" със прегазена Ковид-криза и няма да имате никаква нормалност с много болни от Ковид и препълнени болници. Лошо е, когато не можеш да мрънкаш. Затова аз да ходя в Сибир, а многознайковците от Ганковото кафене да идват и да нормализират обстановката като вдигнат 10 пъти заболеваемостта и смъртността.
 
7. Днес - прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Очаква се бавно да жълтее. Както виждате, проблеми няма. Има няколко по-тълнокафяви области, които са наблюдават от Здравното министерство. Ситуацията е спокойна.
Сега за войната.
 
Ревем срещу Витанов. А той си отработва технологията за прогнози и контрол на сложни социални системи. Войната е прекрасно поле за подобрения на тази технология. Затова ви пиша, че тук не се леят чувства, а се прави хладнокръвен анализ на обстановката. Основното тук е усъвършенстването на технологията. А не кой крив и кой прав. И кой на чий гроб ще сере. Ужасяваща простотия има в тая държава.
 
1. Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова. В началото на юни, като изтекат трите месеца от телевизионното интервю, в което казах, че войната ще продължи 3 месеца, докато почти всички други я приключваха за няколко дни) ще направя анализ на ситуацията в подробностите.
Сега текущата обстановка.
 
2. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.
Руската офанзива. Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Най-голямото котле от тях е Северодонецк - Лисичанск - почти затворено. Численост на украинската групировка там - 1 дивизия.
 
Чакат се тежки боеве, особено за Лисичанск. Това са едни от най-боеспособните украински части. Загубата им ще е много неприятна за украинците. Ще ги загубят ли? Отговор - гледаме Лиман. Ако руснаците успеят да го превземат изцяло , то след пресичането на комуникацията между Бахмут и Лисичанск украинските части в Севернодонецк и Лисичанск ще са вътре в котела, ако не бъдат изтеглени веднага към Краматорск.
 
Украинска контраофанзива. Цел - спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий - превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма. Да поставим обаче още един критерий за успех на тази контраофанзива по отношение на Харковска област. Той е ясен - изтласкване на руската армия от територията на Украйна на територията на Русия. Нали така. Постигнато ли е това? Не.
 
Има едни селца, които украинската армия трябва да превземе, за да запишем успех за нея. Това са : Казачая Лопань, Цуповка, Терновая и Старица. Гледаме. Не се наблюдава напредък в тази контраофанзива. Целта - да се спре донбаското настъпление на руската армия не е постигната.
Контаофанзивата при Харков спря. Украинците трябва да прехвърлят допълнителни части за да поддържат фронта.
 
Западните оръжейни системи държат украинската армия изправена на крака, но толкоз. Мащабна контраофанзива няма, което показва, че западната военна помощ е недостатъчна. Руснаците имат преимущество в Донбас.
 
Защо? Защото оперират свободно през Попасная и Изюм.
Пробивът при Попасная не е запушен. От Изюм руснаците са на път да превземат Лиман. Това ще скове цялата краматорска групировка на украинската армия, защото след Лиман е Краматорск. Отдолу Бахмут прикрива Словянск и Краматорск, но руските части са на 5 километра от него. Не се очаква да падне скоро, силно укрепен е.
 
Още по на юг съществени промени няма. Украинците държат фронта при Авдеевка и по-на юг при Гуляйполе.
Следователно, активната част от войната е при Лиман и Северодонецк. Там учакваме жестоки сражение в следващите дни с евентуално пълно превземане на Лиман от руската армия.
 
Гледаме линията Новодонецкое - Доброполие - Покровск.
Засега тя е под украински контрол. Защо гледаме това? Защото ако руснаците я превземат, ще затворят големия краматорски котел. Трудно ще стане, нямат численост чак за такова нещо.
 
Украинските загуби в жива сила растат бързо. Писах вече - западната помощ е недостатъчна, за да се компенсират загубите в техника на украинската армия. Жива кланица си е да пращаш батальоните за териториална отбрана, въоръжени само с автомати и ръчни гранати срещу танкове, артилерия и самолети.
 
3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени.
 
Очаква се украинците да свикнат с лошите новини покрай пробива на фронта при Попасная. Ефектът от превземането на Мариупол започва да отшумява. За да продължи психологическия натиск срещу украинското насалиние руската армия трябвада превзема по 1 град седмично. Това трудно ще стане, защото украинските части са скатани по по-големите градове в Донбас и ще оказват ожесточена съпротива.
 
При руснаците е по-спокойно откъм пропаганда. Войната не е на тяхна територия, напоследък има и успехи. Там психическото състояние на народа се държи в зоната на зададените параметри, поддържащи военните действия.
 
У нас - каквото си беше, това и си е стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден 13-ти, не е Бисмарк)
 
... Добрата пропаганда наистина не трябва да лъже. Няма причина да се страхуваме от истината. Погрешно е да вярваме, че хората не могат да приемат истината. Те могат. Въпросът е само да представим истината на хората по начин, който те ще могат да разберат. Пропагандата, която лъже, доказва, че има лоша кауза. Такава пропаганда не може да бъде успешна в дългосрочен план.....
 
Кратък коментар - ясно е защо проукраинската пропаганда в България е неуспешна. Не беше представена по начин, който хората могат да разберат. Приказвахме, какви сме велики, че ги настаняваме по петзвездните хотели и даваме големи суми за издръжка на ден. Как му се обясни това на народа, който сдухва всеки ден, едва свързва двата края и си мечтае да разполага с 40 лева на ден на човек. Така не се прави пропаганда. Когато ви писах, че това е аматьорщина, юрдеците ревяха като карпатски мечки, а рецензентите от Ганковото кафене пишеха рецензии срещу "руския агент" Витанов.
 
Сега атракторът на проукраинската пропаганда е набит в неподвижната точка на неефективността. Хайде, юрдеци и рецензенти, вие помогнахте да се закара там, вие го извадете. Давам ви първокласни съвети. Имаме си и тест, за да видим как ще се справите - атракторът трябва да бъде изкаран от басейна на привличане на антиукраинския скептицизъм. Ако да - вдянали са. Ако не - не са вдянали.
 
И накрая - малко от Бисмарк. Юрдечетата ме мразят, защото ги накарах да мислят върху това, което е казал Бисмарк. А те не обичат да мислят. Четете и мислете, Бисмарк ще ви покаже как да гледате на тази война.
Ето днешния цитат от него
 
... Силният е винаги прав....
Така ще е и в тази война. За да е права, Украйна трябва да стане достатъчно силна. За да стане достатъчно силна, трябва масивни доставки на западно тежко въоръжение. Които няма да се случат, поне в близко време. Кръв, кръв, кръв и за какво? За да се окаже, че накрая си по-слабият и като така не си прав.
 
Идваме до днешната
Теорема на Витанов: Правият рядко е силен.
Изпитвали сте я на гърба си. Голяма рядкост е да намериш едновременно силен и прав управник. Затова обикновено идва силният, а съгласно Бисмарк, той е и прав. Тази правота обикновено е фалшива и колкото е по-фалшива, толкова по-бързо идва следващият силен. А как се замазва фалшивата правота? С умела пропаганда. Умел пропагндатор - който успява дълго време да замазва фалша в правотата на силния управник. Пример - Гьобелс.
Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля
 
 
 

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 27 май 2022 г. Почвам както винаги - който смята, че...

Posted by Nikolay Vitanov on Thursday, 26 May 2022