Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов даде информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 14 юни 2021 г. Това той направи чрез пост в личния си фейсбук профил.

„Обстановката е спокойна. Едната карта - на риска - е изцяло зелена. По другата карта - на 14-дневната заболеваемост, се очаква зеленото да се увеличава“, пише проф. Витанов.

БЛИЦ припомня, че данните за последните 24 часа показват, че коронавирусът в България наистина затихва.

„Ето я текущата карта. Както виждате, зеленото е нараснало в сравнение с миналата седмица. Целта е и тази карта да стане зелена.
 

Днес базовото репродуктивно число е 0.908. Очакванията са обхватът на заразата да продължава да се свива. Броят на активните случаи се очаква да падне под 12 500, посока - надолу - към 12 000. Спадът обаче ще е с умерено темпо. 

Стойностите на индикаторите за смяна на тренда са далеч от критичната стойност. Например в Бургас днес стойността е 40 пъти под критичната стойност, а в Плевен - дори 50 пъти под критичната стойност. 

Не се вижда да върлуват нови варианти на вируса из страната, обстановката по морето е много добра. Във Варна индикаторът за смяна на тренда е около 20 пъти под критичната стойност, почти същото е и по морето на север. Тъй, че българското море е безопасно

Сега за имунизацията. Върви, но бавно. С тези темпове есента ще дойде и няма да има постигнат групов имунитет. При това положение тактиката ни трябва да е да не се допуснат нови варианти на вируса на българска територия, а каквото все пак се опита да влезе, да бъде детектирано, изолирано и унищожено. Има система за това, така, че ако сме внимателни, лятото ще е спокойно. Това го пиша доста отдавна и виждате, че е така. 

Смъртността се очаква да върви надолу - към 10 случая на ден (не и днес обаче). Ако зеленото по 14-дневната карта продължи да се увеличава, смъртността се очаква да падне под 10 души на ден. 

Разбирам, че доста хора живеят за момента и това, какво ще става наесен им е далечна перспектива. Но е добре да се ваксинирате, за да може когато вирусът се опита да се върне наесен, да не може да се разпространи много. Като може да не си създаваме проблеми, да не си ги създаваме. 

Виждам, че някои хора се дразнят доста от тази информация, която публикувам всеки ден. Тя е за тези, които смятат, че имат нужда от нея. Тия, които смятат, че нямат нужда, да не я четат. То си е тяхно право. Мое право обаче е да информирам тези, които желаят да бъдат информирани.  

И не забравяйте, тези, които ми крещите насреща - съд, конфискация, затвор - в петък отклонението на прогнозата от реалния брой случаи пак беше 0.00000%. Няма какво и да конфискувате - 1 стотинка не съм взел за работата ми за щаба. Хайде идете по Световната банка и МВФ да ви правят анализи и прогнози, та да видите, колко ще ви излезе. 

Неблагодарността на някои хора не е очевидна. Тя е очевадна“, написа проф. Витанов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!