Дори и да сме отворили кутията на Пандора, ще минат поне 5 седмици, преди да има крайни последствия. Който отиде сега на море, ще спечели. 

Това заяви в "Неделята на Нова" математикът проф. Николай Витанов.

"Не сме се справили все още напълно с ковид, но добре минахме през последната вълна", добави той. 

По думите му рискът в цялата държава е поносим. 

"Може да влезем в точката на Шарана. В нея единият изход е с 0 нови случая на ден и 0 починали, а другият изход е с малък брой случаи за дълго време", заяви математикът.

Здравната ни система според него няма да се задъха, защото вече има много имунизирани.

"Шансове да си навлечен неприятности има. Човекът милиони години е работил на принципа да оцелее. Наесен, като имаме повече неваксинирани, то ще имаме още една вълница. Тя все пак ще е по-лека", прогнозира той.

"Ако наесен си докараме нов вариант на вируса, няма да сме достатъчно добре защитени. Ако имаме 70% защитени, то ще имаме около 1700-2000 случая дневно на болни от К-19", добави Витанов.

Той е категоричен, че вирусът не трябва да завари в България мегдан за разпространение. Според него е важно да се разшири ваксинационната информационна кампания. 

"Вижте в Румъния какво правят - ваксинирай се и получаваш кебапче", каза той и добави, че и в съседна Сърбия също са давали стимули, за да повишат броя на желаещите да се имунизират.  

"Според мен така ще стане, че вирусът ще се превърне в нещо толкова опасно, колкото са свинският и птичият грип", каза Витанов и добави, че очаква догодина вече опасността от К-19 да намалее.

Математикът прогнозира, че ако индийският вариант влезе в България и бъде изтърван, ще стане лошо. 

"Доста време инвестирах в Щаба, въпреки че моята работа беше малко особено. Аз обработвах информация и правех анализи и прогнози", каза той. 

Витанов сравни работата на Щаба с война. "Постоянно ни стреляха в гърба. Повече не бих се заел с това. Имаше вече и заплаха за моето семейство и това тотално ме отказа", каза той.