Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 23 ноември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за войната за 23 ноември 2022 г. Българската политика си я гледайте. Гледайте, добре гледайте какво става. Прогнозата много пъти съм ви я писал, вероятностите за двата сценария също ги казах в едно интервю. Чакаме първа серия на сериала „Франкенщайн“.

Сега за войната.

И тъй

1. Надпрагов удар? И днес няма. Суровикин сваля прага чрез разрушаване на критичната инфраструктура на Украина с ракетни удари и удари с дронове. Тази тактика има ефект. Наблюдава се известен спад на интензивността на бойните действия. Това не предполага надпрагов удар до края на месеца.

2. Набутани сме в тази война, все още индиректно. Тук внимаваме някой да не ни приложи доктрината: да намеря глупак, който да осъществи моите интереси за собствена сметка. 

Украинският интерес е да набута колкото се може повече държави явно във войната с Русия. Нашият интерес е да не позволяваме да бъдем набутани явно във войната с Русия. 

Напълно достатъчно е, че българско оръжие се изнася за Украйна и че нашите пари – през нашия бюджет и през бюджета на ЕС (което е пак парите и от нашите вноски в ЕС) отиват за подпомагане на Украйна. 

Войната не е майтап работа. Нито части на българската армия нито „пенсионирани“ български военни имат място на фронта. Който политик иска – да заминава доброволец. Знаете закона на Витанов

Когато политикът се кланя на запад, задникът му се оголва на изток. Когато политикът се кланя на изток, задникът му се оголва на запад.

Следствие: стой изправен, не се кланяй, а защитавай националните си интереси.

Така, нататък.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 13 – 23 ноември 2022 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде.

Херсонският участък на фронта. Тук, цари затишие. Очакванията са за сценарий с артилерийски престрелки.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. 

Загубите на украинската армия старателно се крият. На запорожкият участък украинската групировка е около 40 000 човека. 

Могат да пробват атака, но щом аз се сещам, сеща се и руският генерален щаб. Време е все някъде да почнат по-значителни сражения. 

Руснаците могат да продължат с тактиката на постепенно редуциране на числеността на украинската армия, украинците обаче не могат да си позволят да играят тази игра дълго време. Освен това, нали трябва да превземат Крим. 

Руснаците няма вечно да имат неоптимално поведение от гледна точка на математиката. Тъй, че, чакаме големият сблъсък. Една възможност – запорожкият фронт. 

Очакванията са, че запорожкия участък на фронта ще се активира. И двете страни прехвърлят части там. Системата „Таракан“ си върши работата и изтощава украинските резерви. 

Както много пъти съм писал, количествените изменения си се трупат. Като стегнат праговата стойност, преминават в качествени. Този закон е железен и страшно твърд. Гледайте.

Донецкия участък на фронта. Другата възможност за активизация на военните действия. След последното руско настъпление, тук има известно затишие. 3 дни заради Световното първенство по футбол. Украинската отбранителна линия Бахмут – Северск държи. Руснаците обаче бавно се приближават към самия Бахмут. 

Знаете, че много отдавна съм ви написал, че основното сражение в тая война ще е за Словянск и Краматорск. Тъй, че очакванията са за силно интензивни боеве в този участък на фронта. Основни цели – Бахмут и Авдеевка. Но за да се стигне до там трябва да се превземе например Мариинка. 

Това е близо до Донецк и боевете са интензивни. Руснаците влязоха вътре в града, целта е да се изтласка украинската артилерия, та „войните на светлината“ да не могат да обстрелват жилищните квартали на Донецк.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. Знаете тезата ми за аматьорщината на украинската пропаганда. Ама те руснаците що разрушавали критичната инфраструктура. 

Това е войната, винаги съм ви писал, че войната не е майтап работа. Едните разрушават критичната инфраструктура – другите - „войните на светлината“ - разстрелват невъоръжени военнопленници и всеки ден обстрелват жилищни квартали. 

Зимата ще бъде тежка за украинската пропаганда, която трябва да обясни на населението, защо трябва да гладува и студува. Няма да може да обясни добре, затова надеждата е населението да се изнесе на топло в други страни, че да не създава проблеми вътре в Украйна. 

Предупреждението ми към българските шаран-юрдечета остава – внимавайте , аматьорщината на украинската пропаганда още много пъти ще ви постави в положение – човка, навряна в калта.

При руснаците също е напрегнато, но напрежението е къде по-малко. Засега разрушаването на украинската критична инфраструктура върши работа на идеологическия фронт, но това няма да е задълго. 

Трябват успехи и по фронтовете, а кой знае какви няма. Напротив, следейки движението на украинската армия в северните части на Украйна, възможно е да се подготвя инвазия на руска територия. 

Това разбира се ще е страховита грешка на украинците, но както съм ви писал, във войната има активни елементи и активните елементи могат да вършат и глупости и да имат математическо неоптимално поведение.

Пропагандата у нас. Тактиката е – колкото може – замитане под килима, за де не се вижда много много, че и ние сме въвлечени във войната. Старите китайци казват, че всяка криза е и възможност. 

Тук възможността е да си засилим армията. Така трябва да изиграем играта, а не да се навеждаме на запад, а незащитеният ни задник да се оголва на изток. 

Като ще се навеждаш на запад, български ми политико, задникът ти трябва да е защитен от добра армия, защото навеждането е свързано с надупване на изток. Май трябва да го изведа в ранг на закон. Ето:

Навеждането е диалектически свързано с надупване.

Следствие:

Български политико, като се навеждаш, мисли, накъде се надупваш.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 57)

Продължаваме с държавата. Занимаваме се толкова с нея, защото тя е централната институция в политическата система. Днес – за формата на държавно управление. Прескачаме монархията и отиваме направо на президентската република. Уф, колко актуално.

У нас президентската република се разбира като институционален и политически гювеч, който се бърка от президента. А как е по местата, където нещата не са гювеч-порода? Ами там, президентската република е основана на система от елементи на сдържане и противотегло между президента и парламента. Няма – президенста бърка гювеча, парламента гледа. Президентът назначава правителството и ръководи дейността му. Парламентът не може да свали правителството с вот на недоверие. Обаче президентът не може да разпусне парламента и парламента може да ограничава дейността на президента чрез закони и бюджета. Парламента даже може да отстрани президентаНасреща президента има отлагателно вето върху законите. Отлагателно, а не абсолютно вето. Въпросът е – ако тук тръгне да се прави президенстка република, ще ли се сложи подходящата система от противотегла и сдържания. Едва ли. Най-вероятния вариант е отново да се сготви гювеч, който да хвърли страната в поредната институционална криза, като тая, в която сме сега. А липсата на тюрлю-гювеч в политическата система и политическия режим е важно условие една страна, народ и държава да вървят напред.

Толкоз за днес. Утре продължаваме с парламентарната република е как тя е загювечена у нас.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 20)

...Радикалите критикуват най-силно не тези, които се опитват да постигнат цели, различни от техните, а тези, които се опитват да постегнат цели, подобни на техните, но без да тръбят за радикални мерки...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

И защо го цитирам това? Защото Малтук бил силно критикуван от Гудуин – човек с връзки в английската аристокрация и силно подразнен, че на идеите на Малтус се отделяло много повече внимание, отколкото на неговите собствени идеи.

И тъй – от едната страна Гудуин – един от основоположниците на анархизма, а от другата страна – Малтус, който се опитва да разбере защо увеличаващото се население води до проблеми и не вижда анархизма като решение на тези проблеми. Технологичното развитие може да реши частично проблема с нарастващото население.

Но растежът има граници и те са определени от ограничеността на ресурсите, колкото и ефективно да ги използвате. Нарастването на населението неминуемо ще изправи човечеството пред тежки проблеми. Това е прозрял Малтус. И анархизмът няма да реши тези проблеми.

Затова днес малтус го знае всеки, а за Гудуин се сещате, защото аз ви го разказвам това и съм го напикал в книжката. Сложното технологично общество не може да бъде поддържано от гладни хора.

Тъй, стига за днес. Утре продължаваме с Малтус и полека ще се насочим към Дарвин. У-у-у, бре, витанов, хората не са животни. А-ха-а-ха, не са, не са.

Хората имат само животинска база, пък имат и надстройки. Пък дали надстройката може да прикриите срамотиите на базата, ще обсъдим в следващите дни.

Между другото, нали гледате какво става с мигрантите по българските пътища. Е, Витанов ви го предсказа това още преди 17 години и книга написа както виждате. Тогава го обвиниха, че приказва глупости и му спряха финансирането. Друга политика щели да провеждат, горките.

Резултатът от тази могъща политика го виждате днес. Емигрантски гювеч до гювеча, мила моя майно льо. А нещата много лесно могат да се стабилизират. Дума с 4 букви, първата буква е по средата на азбуката и зад думата има удивителен знак. А след това трябва премислена политика. А-ла Витанов, де.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук