Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 20 май 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:

 
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 20 май 2022 г.
Знаете, че по традиция по празници не дава сводка за ситуацията. така ще е и сега. Следващата сводка ще е на 25 май. Преди да почна, няколко коментара.
 
1. По традиция, теренът се предоставя на юрдечетата и рецензентите от Ганковото кафене. Давайте, измествайте ме. Осведомете хората какво става с пандемията и как върви войната. Хайде, 2 години и 2 месеца минаха, все аз, все аз - стига толкова, изместете ме.
 
2. Който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива или че и той може да я каже, да не чете. Това е обективното положение на нещата. Като не ви харесва, не го четете.
 
3. Един ден тази война ща свърши. И ще се изправите пред новите реалности. Трябва да сте подготвени за тях. Защо? Един умен човек е казал - познавай себе си, познавай и противника и няма да загубиш и в 100 битки. Защо положението ви, юрдечета и рецензенти мои от Ганковотно кафене, не е добро?
 
С юрдешки крясъци и нескопосани рецензии докъде стигнахте? Провалихте проукраинската пропаганда и хабер си нямате от ситуацията покрай тази войната и в Русия. Ревете като карпатски мечки, вместо да анализирате хладнокръвно нещата. Не познавате нито себе си, разбирай българския народ, нито противника. Пораженията са ви гарантирани.
 
За да не става това, ви пиша как да оправите проукраинската пропаганда и как да разбирате какво става в Русия и по фронтовете. Вие ми ревете насреща. Ако искате да ми покажете, че Ганю е гений, аз знам. Имам си и закон по въпроса Ганю е гений и понеже е гений, накрая все го таковат.
 
Главата ви, освен да ви държи устата, съдържа и едно нещо, с което се мисли. Тъй, че, затворете си устата, юрдечета мои и рецензенти мои от кафенето и мислете повече. За да не губите битки и да не ви таковат накрая.
 
Сега по същество
Както винаги, първо пандемията, после войната.
Караме по формата, както всеки ден.
Проверка на ситуацията с пандемията днес
1. Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 5. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Знаете - целта е да го държим стабилен 3 месеца за да няма проблеми през лятото.
 
2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 50 дни.
Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.
 
2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.60.
Стойността е много ниска.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.
"Синьо лято" е непоклатим, обхватът на заразата се свива бързо.
 
3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.10
София-град - 0.14
Пловдив - 0.09
Бургас - 0.06
Варна - 0.05
 
По южните граници
Благоевград - 0.11
Кърджали - 0.12
Смолян - 0.12
Хасково - 0.10
Ямбол - 0.10
 
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
 
Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 50 дни.
За сведение - индексите в още няколко области
 
Плевен - 0.05
Разград - 0.11
Русе - 0.07
Силистра - 0.11
Сливен - 0.09
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Както се пее в песента - Луната продължава да спи. Ковид - кризата е смазана. И днес вирусът не може да надигне глава. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.
 
Върти ли си синджирчето здравната система по повод но Ковид - кризата. Върти си го. И си подсвирква. И днес . Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитете. Десетки пъти и продължава да спада.
 
4. Проверка за тотален локдаун. Къде го тоталния локдаун?
 
Какво беше това тотален локдаун? Стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Сценарий "Синьо лято" е стабилен.
 
5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.
Но бавно
 
6. Заключение от проверката - и днес, 50 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
 
Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.
 
И още ще се провалят. Обхвата на заразата се свива бързо. Прогноза - това ще продължи. Идва спокоен 24-ти май.
 
7. Днес - пак картата на риска. Защото има промяна. Областите в зелено станаха 27. Една остана в жълто. Но и тя върви към зелената зона. Сценарият "Синьо лято" е стабилен.
Това е и зловещият план на зловещият професор - народът да си изкара лятото на спокойствие без проблеми от коронавируса.
 
Добре. Сега си давам 5 дни почивка от тези прогнози. И вие да си починете от мен. Да ви кажа дама - ще цари спокойствие по празниците. Чисълцата от прогнозите - от Ганковото кафене и локвите пред него. Ако няма такива - не се изненадваме. Все пак имаме
Желязната теорема на Витанов: Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.
Сега за войната.
 
Нали се разбрахме, юрдечета мои и рецензенти от кафенето - това не е за вас. Няма да го четете, защото и карпатските мечки имат права - не смеят да пристъпят тук от могъщия рев, забягнали са чак в Карпатите. Тъй, че, пазете слуха на карпатските мечки и не четете по-надолу.
 
1. Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова. Кратък коментар - има технологии за анализ на военни действия. Първо правило в тези технологии - не трябва да кълвете на пропаганда.
 
2. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.
Руската офанзива. Основна цел към момента - Донбас, критерий за успех - превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Аз ви пиша за най-голямото котле:
 
Котле 1 - Северодонецк - Лисичанск - почти затворено.
Численост на украинската групировка там - 1 дивизия.
Чакат се тежки боеве, особено за Лисичанск.
 
Започват да се оформят и други котлета. От стратегическа гледна точка, най-важното от тях е при Авдеевка. Не е голямо, но е точно срещу Донецк.
Руснаците напредват бавно в Донбас и никой не го отрича.
 
Капитулация на полка "Азов" в Мариупол. Дотук - над 1800 човека. Очаквах да са по-малко. То си излезе цял котел.
 
Знаете, че ги надцених и предполагах, че ще се бият до смърт.
Всъщност, де не бързам. В този котел са над 2000 души, 300 - 400 още не са се предали. Една цяла украинска бригада замина в плен. Доста неприятно от психологическа гледна точка.
 
Украинска контраофанзива. Цел - спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий - превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма. Да поставим обаче критерий за успех на тази контраофанзива. Той е ясен - изтласкване на руската армия от територията на Украйна на територията на Русия. Нали така. Постигнато ли е това? Не.
 
Има едни селца, които украинската армия трябва да превземе, за да запишем успех за нея. Това са : Казачая Лопань, Цуповка, Терновая и Старица. Гледаме.
 
Остава си валидно, че западните оръжейни доставки държат засега украинската армия в изправено положение. Загубите никак не са малки обаче - от една трета до половин батальонна тактическа група на ден. Броячът се върти бързо, което не е добре. Затова и общата мобилизация продължава.
 
Извод - украинците не успяват да отблъснат руското настъпление в Донбас. Руснаците имат преимущество. Очакванията са това преимущество да се запази до края на седмицата, че и след това.
 
Украинците спешно трябва да запълнят пропукването на фронтовете в Донбас, защото стратегията на руснаците за малките котлета започва да проработва. Това, което украинците се опитват да правят при Харков не променя по същество положението. Ситуацията в Донбас може да се определи като неприятна за украинската армия.
 
3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени покрай 24 май. Украинската пропаганда има проблем. Събитие като 2000 предали са в плен в Мариупол не може да се замете току така под килима. То има клъвнали на куката на украинската пропаганда, но дори и доста от тях не са чак такива балъци за да вярват, че това е евакуация.
 
У нас - стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това - съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден шести, не е Бисмарк)
... Задачата на пропагандата не е да е интелигентна, а да води до успех.....
 
Кратък коментар - горната мисъл обяснява защо проукраинската пропаганда в България не пуска корен на българската почва. Гледаме опити за интелигентни изпълнения - тук пърформанс, там крещяща фигурка, от време на време някоя демонстрацийка. Води ли това до успех - не. Защо? Защото на народа не му е до сложните интелектуални вътрешни проблеми на тези, които се опитват да пропагандират украинската кауза. Народът живее с големи проблеми всеки ден и това е калило характера му.
 
Едно няма пластичност на народния характер и второ проукраинските пърформанси са много лошо организирани, за да му повлияят. Говори го това Витанов, но никой не слуша. Думата, която употребявам от много време я знаете - аматьорщина. Тя доведе до това, че машината на проукраинската пропаганда в България е запецнала.
 
Крякайте срещу Витанов от локвите, пишете отрицателни рецензии от кафенето - това е положението. Ако можете - вместо да крякате ипишете рецензии срещу Витанов, вземете извадете колата на проукраинската пропаганда от калта. Срамота е да сме в НАТО и в Европейския съюз и една проекраинска пропаганда да не може да направим като хората.
 
Виждате - подпомагам проукраинските пропагандатори с интелектуално доказано работещи концепции. Та дано вдянат. Ще вдянат ли? Имаме си тест - атракторът трябва да бъде изкаран от басейна на привличане на антиукраинския скептицизъм. Ако да - вдянали са. Ако не - не са вдянали.
 
И накрая - Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Голямо тръшкане пада, много е забавно. Четете Бисмарк, юрдечета, той ще ви покаже как да гледате на тази война.
 
Ето днешния цитат от него
... Армия завоеватели не може да бъде спряна на границата с красноречие....
Прав ли е? Прав е. Десетките хиляди убити, ранени и пленени украински войници, това е което спира настъплението на руската армия. Доставките на оръжие за украинската армия - това е което спира настъплението на руската армия. А ние трябва да помним - като нямаш армия, нищо няма да ти помогне. Крякането от локвите пред Ганковото кафене и речите от кафенето не спират армии от завоеватели. Това е положението.
 
Добре, стига за днес. Предстои да видим какво ще има да става. Желая спокойни и весели празнични дни, здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля