Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната към днешна дата. 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за войната за 29 март 2023 г.

Днес – по-накратичко, че ми се събра доста друга работа. Знаете какво става по фронтовете – руснаците полека си настъпват, украинците полека си готвят пролетния юруш. В следващите дни ще направя преглед на етапите за да видим докъде е стигнала войната.

Юрдечетата си крякат, но както знаете то е вследствие от набутания в главите им програмен код за шаранясане, който ги кара да кълват на гола кука, а голата кука боде, та трябва и да се кряка.

Оставяме ги да си крякат, а ние днес ще пообсъдим малко въпросите на логистиката. Но не повърхностната логистика, свързана с непосредствените доставки на техника и войници за фронта на войната, а малко по-дълбоката логистика свързана с индустриалната и селскостопанската база на тази война.

Да почнем от селското стопанство. Украинското е много тежко положение. Износът на зърно се крепи само на милостта на руснаците.

Войната се води на украинска територия. Едно – нормални селскостопански действия на половината украинска територия са невъзможни и второ, тая територия е толкова замърсена, че само идиот би внасял селскостопанска продукция оттам. Не че няма идиоти, де, но като цяло картинката на украинското селско стопанство е доста тъжна.

Сега ще почнат и снаряди с обеднен уран да летят насам натам из Украйна. Което означава едно – замърсяване на селскостопанската продукция, почти никакъв експорт за доста години напред.

При руснаците картинката е друга. Дълги години те внасяха селскостопанска продукция и не развиваха собствения потенциал да произвеждат такава. Сега санкциите ги събудиха.

Наблюдава се увеличаване на руската селскостопанска продукция и развитие на селскостопанското машиностроене. Още повече, че част от него е с двойна предназначение – тракторните двигатели стават и за танкове.

Войната не се очаква да се прехвърли на руска територия, което означава, че руснаците и занапред ще имат добра селскостопанска база за да водят тази война и руският селскостопански сектор се очаква да излезе укрепнал от нея.

Да видим сета промишлеността. Украйна наследи огромна промишлена база от бившия Съветски съюз. В следващите 30 години обаче тази база започна да се оглозгва. Картинката ви е до болка ясна – гледали сте този филм и у нас. Но въпреки оглозгването, индустриалният потенциал на Украйна към момента на започване на войната беше значителен.

Със започването на войната украинската промишленост започна да бъде разрушавана. Оценките са, че 30% от промишлената база на Украйна е заминала за 13 месеца. Това прави към 2.5% на месец. Хайде да направим оценка, какво ги очаква украинците за в бъдеще.

Знаете, при тези оценки взимам винаги стартови данни, благоприятни за украинците. Няма да заложа 2.5% унищожение на промишлеността за месец, ще заложа 1.5%. Резултатът няма да се промени качествено.

Очакванията са тогава, че в следващите 12 месеца Украйна ще загуби още 18 % от промишлената си база, с което промишлената база на Украйна ще намалее наполовина от това, което е била в момента на започването на военните действия. Доста неприятно е да ти замине половината промишленост.

Сега ясно виждате защо Украйна е на системи. Тя не може вече сама да поддържа темпото на тази война по отношение на индустриална продукция. Трябва да й се влива отвън. Какво й се влива, колко й се влива и как й се влива, вече обсъждахме. Западът влива остарялото си въоръжение от складовете си и то не по много, че да не почне ядрената война. Процесът ще продължи докато има украинска пушечно месо.

Да видим руснаците. Опитаха се да убият промишлеността им чрез санкции. Неуспешно. В момента в Русия има промишлена революция. Оттеглилите се западни фирми отвориха пазарите за местните индустриално производители и те ги заемат. Винаги съм казвал, че едновременните западни политици бяха страшно интелигентни. Те купуваха руските суровини и им изнасяха промишлени стоки и храни, потискайки местното им производство.

Днешните западни политици са много по-ниско интелигентни. Вместо да продължат тази умела политика на сдържане на Русия, те спряха да им купуват суровините. Руската икономика не грохна, просто пренасочва суровините за създаване на местни производства и този процес не може да бъде спрян – те никога вече няма да се осланят на западните фирми, защото зноят какво става, като почне война – западняците се изнасят и ги оставят да се оправят сами.

С две думи – руската индустриална база и незасегната и се очаква да продължи да бъде такава и през следващата година. Тогава, погледната от ъгъла на дълбоката логистика, положението на Украина се влошава, а това на Русия даже се подобрява. Което означава едно – поддържането на Украйна на системи ще става все по-скъпо.

Знаете мнението ми докога това поддържане ще има повече печалба за запада отколкото загуба – докато свърши украинското пушечно месо. После Западът ще бъде изправен пред дилемата – да спре войната или да прати собствени войски в Украйна. Старита западни политици биха спрели войната.

На тези обаче, като ги гледам колко им е акъла, не сагам 100% вероятност, че ще спрат войната. Оплели са се в тази война като пилета в кълчища и спирането ще е тежко поражение за тях е ще означава крайна политическите им кариери. Защото ако спрат войната и Украйна бъде разделена, което е най-вероятния изход, няма да могат да отговорят на въпроса оти едно – ручАА жабетата и второ – платиха трилиони евро завело като удоволствие да ручат жабетата.

Та така, стига за днес.

Следват рубриките

Политологията –(Ден 112)

Караме нататък с политическата култура. Днес ще видим защо е тъй важна политическата култура, та куцо и сакато тича от чужбина да променя политическата култура на българина. Сещате се, че ще ви говоря за великия закон: Интереса клати феса. Да видим. Политическата култура е продукт на историческото развитие на обществото. Не можеш да избягаш от историята. Ето ви

Закон на Витанов: Историята ви бие по главата всекидневно с каквито инструменти се сетите

Един от инструментите, с които историята ни бие по главата е политическата култура. И като не щем политическата култура на Ганя, услужливо идат чичовци и лели от чужбина да ни омесат нова политическа култура, която е по-лоша и от Ганювата. Нали така – гледате с очите си какво става. Ама защо тичат от чужбина, та да ни замесят нова баница, която да не продават за съвременна политическа култура. Ами защото политическата култура закрепва връзките между елементите на политическия процес както и стабилизира характеристиките на политическия опит.

Идва зловещия професор Мориарти значи, замесва баница на политическата култура и хоп – стабилизират се елементи на политическия процес, които зловещият професор желае, че и се стабилизира и съответния политически опит. За да има с какво историята да ни бие по главата в бъдеще.

Меси зловещият професор джендърската баница – развиваме джендърска политическа култура с джендърски опит. То така е паднал Рим – днеждърите си взели за слуги варвари каквито им подарил съответния вожд. Да ама това не били слуги а войници, който отворили вратите на града за вражеската армия, когато му дошло времето. И тогавашната им политическа култура яко ударила римляните по главата. Ама яко.

Та нататък. Политическата култура пронизва целия политически живот на една страна. Е, ясно е защо тичат да ви месят чуждестранна баница. Хапнеш от баницата и вече не си същия – пронизан си от съставките на баницата. Отвън баница – отвътре отрова.

И казва Витанов – приели са ни в клуба на тези, които месят баниците. Да месим баници ние, а не да оставяме други да ни месят баници на нас. Резултат? Юрдеците крякат, че нивото на Витанов било ниско. Да, да, ниско е, ниско е. Виждате ли как добре обяснява това за баницата и за политическата култура.

И какво още? Политическата култура гарантира целостността и нтегритета на политическата сфера. Тъй, де то затова се меси баницата на политическата култура. Зомби баница – зомби интегритет на политическата сфара.

Гледате значи каква е целостта и какъв е интегритета на политическата сфера и веднага ви става ясно, колко е качествена баницата на политическата култура. Найс, а? И си казвате – отровна е баницата. Ами като е отровна, що оставяте други да ви я месят? - пита зловещият професор.

И накрая – политическата култура трябва да съчетава интересите на личността, групите, обществото и държавата и още да характеризира политическата съзнание и поведение на основната част от населението. Как е с отровната ни баница? Нищо не съчетава – правилно. Що нищо не съчетава? Щото е така омесена, че политическото съзнание и поведение на основната част от населението да е насочено към реализация на чужди интереси, а некъм неговите собствено.

Обратно към великия закон за интереса и феса. Омесили са ви баница, гарантираща техния интерес и си клатят феса. Я някой преглъща на суха се чуди защо. Ами ето ви един весел (или не много весел)

Закон на Витанов: Като допускаш да ти месят политическа баница, защитаваща чужд интерес, ще се клати чуждият фес.

Какво беше – това е толкоз просто и логично. Какво тук значи някаква ли личност?

Хайде стига за днес по това.

Хайде стига за днес. Утре – още.

Следва малко демография от книжката

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 70)

Още никой юрдек не се е сетил, че освен за политология ви разправям и за деографията. Ш-ш-ш-ш-ш-т, тихо, да не вземат да се усетят. Чакаме да се сетят. Хайде бе, вече 70 дни ви цитирам книга, която съм писал преди 20-на години. Няма ли да изкряка някой, че нищо не разбирам.

... Всички държави се основават на правото и икономиката. Но силни са само тези, които развият общество, основано на науката...

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка. Страница 93 писано преди 20 години. Право, право, право, право-о-о-о-о, икономика, икономика, икономика, икономика-а-а-а! Е, силни ли сме след 34 години . Какво беше . Демократичен правен икономически бантустан. Що? Както казва горният цитат – нЕма общество основано на науката другарЕ! НЕма!

И какво науката може да ни помогне. Ами хайде няколко думи по въпроса от книжката, писане преди 20 години. Най – напред – компютърни симулации на динамиката на човешките популации. Почват в Щатите през 1958 година. 65 години ще станат откат американците ви изчисляват демографията. И са изчислили вече доста варианти. Що така? Ами за да знаят как да си защитават интереса.

Те ручат мед и масло, вие ручате жабета. Що? Те имат общество основано на науката, вие – нямате. И колкото и при тях правото да почва да сдава багажа и икономиката полека да се деиндустриализира, обществото основано на науката им държи нивата. Тука какво е? Е, как какво – тука сме си перфектен Авгиев обор.

Право? - леле како? Икономика? - леле, бате! Общество основано на науката – вай, вай, ва-а-ай! Ама какво да правим? Как да ви го кажа. Хайде ей, така. Вместо автомобил взимаме танк, че по лесно се помни. Оправянето на един танк, започва от двигателя му. Ма кое е двигателя? Обществото, основано на науката и технологите.

Как ще познаем, че строим такова? Лесно – учените ще станат телевизионни звезди. Ами ние строим ли такова? Гледаме телевизонните звезди. Давай лупата, да търсим учени. Ами ти, бе Витанов? У-у-у-у-у, я питайте юрдечетата ,телевизионна звезда ли съм. Пък и да съм, един Витанов пролет не прави.

Тъй, утре ще ви поразправя какво се моделира компютърно из Щатите в областта на общественото развитие. Ние тук, разбира се, от това нужда нямаме, щото сме си построили перфектния Авгиев обор. Ама се питаме – абе що при нас така, а при тях – онака. Ами ние си строим Авгиев обор, а те – общество, основано на науката и технологиите. Я чакайте сега, да се ориентирам правилно. Ето – у-у-у-у-у-у, долу Витанов. Мръсен грозен глупак с много ниско ниво, срам за гилдията, за нищо не става. Добре ли беше? Мога и още.

Хайде стига за днес по това.

Следва рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 251. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 355 Наближава 1 година

Въпрос – ама защо причината е важна за развитието на конфликта ?

Значи конфликтът си има причини. Причините са като копачите на дупката на конфликта. Копат, копат, копат, копат и по някое време – ето ви я хубавата конфликтна дупчица и хайде скачайте вътре, та да се поизбиете. Та вече е ясно – каква ще е дупката, зависи от копачите. Не щеш да има дупка? Изтрепи копачите. Ами какви са копачите? Копачите, демек причините за конфликта идват от 4 племена

Племе 1: обективни причини

Племе 2: организационни (структурноуправленски причини) – тия са в отделно племе, щото не са чисто обективни

Племе 3: социално-психологически причини – и туй племе не чисто обективно и затова е отделно

Племе 4: Други субективни причини

Тъй. 4 броя племена и в 3-те от тях има доста субективизъм. Значи вътрешната природа на чилячите и особеностите на чиляшките общества са големи копачи а кофликтните дупи. За тях – от утре натам. Днес – малко за племе 1 – обективните причини. Хората са натопени в някаква обществена среда, която ги бомбардира с обстоятелства, стереотипи, бие ги по главата с представи за социално положение и нормативни бази. И още много бие на главата нашия чиляк. Обективно и независещо от него.

Е, след толкова бой, как да не влизаш в конфликт? Гледаш какви обстоятелства те бият по главата. И какво виждаш – излезеш от вас и бам, колата ти влезе в половин метрова дупка, отиваш в магазина и бам – пак цените вдигнати нагоре, разхождаш се из парка и бам, стъпиш на една кафява продукция на някой пес. После почват да те бомбят стереотипите. Почват да ти разправят – ама това се прави така, ама онова се прави онака, ама ти като го правиш, както го правиш, какъв глупак си, че не го правиш като хората.

Вървиш по улицата и почват да падат бомбите на представата за социална положение. Гледаш демонстрации – купил си джип, по-широк от улицата. Що? Демонстрира докъде е стигнал с парите. Кара с 300 километра по магистралата, осеяна с дупки. Що? Ами гъзар човека, има социално положение – готов да умре, ама да го мислят за гъзар.

Вървиш натам – гледаш, шмърка се линия бело. Статус, бе статус – мое – шмърка. Влизаш в някакво учреждение и си казваш -ох, отървах се от бомбите. Ами, ами – подпукват те нормативните бази. Туй така, онуй онака и всичко като че ли направено да те изкара из нерви. И що се чудите, че ви изкарва из нерви. Копачи на конфликтни дупки от племето на обективните причини – бол по нашите земи. Що са бол? Какво казва

Закон на Витанов: Изтрепи копачите на конфликтни дупки за да ти е мирна главата.

Я да видим – изтрепани ли са копачите на конфликтни дупки от племето на обективните причини – не са. Ами тогава съгласно закона на Витанов няма как да ти е мирна главата.

Добре, стига за днес. Утре продължаваме с другите племена. Ще нагазим из субективните причини за конфликтите. Майко-о-о-о-о-о, дето викат някой хора. Ама спокойно – това ще дойде чак утре.

Бъдете здрави и успешни и нека вирусите и войната да ви заобикалят.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук