В момента се наблюдава приближаване на кулминацията на войната в Украйна. Това заявява експертът Юрий Подоляка, оценявайки случващото се на фронта понастоящем, информират световните издания.

Експертът отбелязва, че бойци на ЧВК "Вагнер" щурмуват украинските позиции в Бахмут, както и на север и юг от града, опитвайки се да обкръжат напълно отбраняващия се гарнизон на Въоръжените сили на Украйна.

"Има много масиран щурм от три страни едновременно. Руските сили се опитват да пробият един към друг, а разстоянието между позициите, които сега щурмуват, е около 2-3 км. Това е ширината в района на Бахмут и нашите войски се опитват да я затворят", отбелязва той.

Експертът уточнява, че въоръжените сили на Украйна в този район изпитват големи трудности с ротацията и доставките. Това води до факта, че противникът започва да поддава в много области.

"Но, подчертавам, противникът все още се държи ... Затова „вагнеровците“ се опитват да завършат щурма на Бахмут преди контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, прогнозирано от Евгений Пригожин, казва Подоляка.

Той вярва, че в близко бъдеще ще дойдат добри новини за руснаците от района на Бахмут. В същото време украинците очакват не по-малко тревожни новини от Авдеевка.

"Където след дълги и упорити битки руските войски все пак пробиха противниковата отбрана северно от града в района на Красногоровка и сега водят упорити битки край Степовое", изтъква той.

Експертът обръща внимание на факта, че след превземането на Степовое, обкръжението около Авдеевка ще се свие значително и противникът ще бъде лишен от възможността да използва много пътища в северния участък на фронта, пренасочвайки логистиката към Орловка, към която руснаците вече се приближават от юг, напредвайки на 5-6 км.

"Известно е, че руските войски атакуват в посока Ласточкино, опитвайки се да се доближат до стратегическия маршрут, по който се снабдява гарнизонът на украинските въоръжени сили в Авдеевка, пояснява той.

Тук противникът също чувства недостиг на резерви, но е възможно Въоръжените сили на Украйна да прехвърлят, както и при Бахмут, подкрепления от запорожското направление, запазени за украинското контранастъпление на юг.

Вероятно руското командване просто иска да попречи на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна в Азовския район чрез действия край Бахмут и Авдеевка.

Следователно противникът може да отложи активните си настъпателни действия в запорожката посока, но Западът, който отдели много средства и оръжия за това, няма да позволи на Киев напълно да се откаже от удара на юг.

"И както наскоро каза президентът на Чешката република, Украйна има само един шанс. Да се ​​проведе тази офанзива, защото ще бъде много проблематично да се съберат оръжия и пари в Европа за следващата.

- Тоест постепенно се приближаваме не само към кулминацията на боевете в Бахмутско и Авдеевското направление, но и към кулминацията на боевете в цялата война.

- Този, който сега успее да победи противника в пролетно-лятната кампания, в крайна сметка до голяма степен ще определи изхода на войната. Цената на поражението е изключително висока както за едната, така и за другата страна", заключава анализаторът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук