Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията и войната в Украйна към 16 май 2022 година. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил:
 
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 16 май 2022 г.
Както винаги, първо пандемията, после войната.
 
Няколко дни ме нямаше и бяхте в ръцете на юрдечетата и рецензентите от Ганковото кафене (дадена им бе възможност да ме изместят за пореден път). Каквото научихме от тях за вируса и войната е, че не само съм глупак, но съм и простак. Е, толкова си могат. Желязната теорема на Витанов
Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат
си действа.
 
А сега по същество.
Проверка на ситуацията с пандемията днес
 
1. Сценарият "Втората фондация" успешно изпълни задачата си за 45 дни - социалната система да премине през празниците без сътресения от страна на коронавируса. Има един трифакторен индекс, който смятам и който отчита заболеваемостта и заетостта на леглата. Днес цялата страна влезе в синята зона там. Започва действието на сценарий "Синьо лято" - ден 1. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Както ви прогнозирах. Да видим колко време ще е стабилен.
 
2. Общата обстановка - чакаме с отегчение модифицирания Омикрон най-сетне да успее да запали дифузното разпространение И така вече 46 дни.
Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.
 
2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.
"Синьо лято" наследява непоклатимата стабилностна "Хари Селдън" и "Втората фондация". Няма извънредна епидемична обстановка, няма мерки. Здравната система отегчено чака атаката на модифицирания Омикрон. Планът за изтикване на модифицирания Омикрон към по-топлия времеви период и проваляние на опита му да се развърлува из България работи.
 
3. Проверка за суперпожар. И днес няма.
Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение от днес
За страната - 0.11
София-град - 0.15
Пловдив - 0.11
Бургас - 0.07
Варна - 0.06
По южните граници
Благоевград - 0.08
Кърджали - 0.12
Смолян - 0.11
Хасково - 0.11
Ямбол - 0.11
Знаем си:
1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 46 дни.
За сведение - индексите в още няколко града
Плевен - 0.07
Разград - 0.07
Русе - 0.09
Силистра - 0.13
Сливен - 0.11
 
Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Както се пее в песента - Луната спи. Ковид - кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата. Поне това да не го мислим.
 
3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.
Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата. Кризо-о-о-о-о, къде си ма, кризо-о-о-о? Няма я.
 
4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?
Няма да има. Писах ви отдавна - стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Ето, влязохме в сценарий "Синьо лято" по план.
 
5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.
Но бавно
 
6. Заключение от проверката - и днес, 46 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система
 
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.
И още ще се провалят.
 
7. Из картите промени има. Питах юрдечетата ще излиза ли София-град от червената зона или няма да излиза. В отговор научих, че освен глупак, съм и простак. Тъй да е. Не може всички да са умни и красиви. Трябва да има един дето да е глупак и простак. Гледате картата и виждате, че по нея червено вече няма. И жълтото ще почне да се увеличава. Полека - полека.
 
Сега за войната.
1. Разбрахме се вече - войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципа на поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова.
 
2. Да дефинираме сега какво да очакваме от този сценарий. Най-напред както вече многократно писах, руската армия няма численост да обкръжи целия краматорски отбранителен район на украинската армия. Тъй, че засега голям котел не се очаква. Това зависи от числеността на краматорската групировка на украинската армия, а тя намалява. Очаква се руснаците да опитат да направят малки котлета и първият кандидат е котлето Северодонецк - Лисичанск. Тест за успеха на руснаците - превземането на Краматорск и Словянск.
 
Ама то контраофанзива на украинците имало. Да питам пак - нещо превзето над 10 000 души население? Няма. Дайте значи да дефинираме какво ще е успех на тази контраофанзива и да гледаме какво става с тоя критерий. Успех на контраофанзивата ще е да спре руското настъпление в Донбас. Ключов за това е контролът над Изюм. Значи критерий - превзет ли е Изюм от украинската армия. Да - контраофанзивата е успешна, не - не е успешна. По пътя към тази цел гледаме има ли котелирани руски войски.
 
Добре - да сумираме.
 
От страна на руснаците. Превзети ли са Краматорск и Славянск - не. Има ли котлета - има Североденецк - Лисичанк.
От страна на украинците - превзет ли е Изюм - не. Има ли котлета - не.
Извод - превъзходство на руснаците в битката за Краматорската дъга. Засега.
 
3. Ама Витанов всъщност какво очаква. Да припомним какво каза Витанов преди месеци. Основната битка в тази война ще е за Краматорската дъга. Руснаците нямат численост нито да обкръжат ефективно Киев, нито да окупират цяла Украйна. Следователно целта им не е това. Целите им по ред на номерата са Донбас, Харков, Одеса - всички в източна и южна Украйна.
 
Писа Витанов - ако руснаците спечелят сражението про Краматорската дъга, тогава при Хапков, Одеса, Днепропетровск и Запорожие ще стане напечено. Помните юрдешкия рев и многобройните рецензии от Ганковото кафене - Витанов ли ще ни каже, къде ще е основното сражение. Е, къде е основното сражение? Където Витанов каза още преди два месеца - там е.
 
4. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна - народите са все още добре хванати в клещите на пропагандата. У нас - знаете, хванал съм се за главата от аматьорщина в проукраинската пропаганда. Системата бе набита зорлем в атрактор, където народът не се впечатлява вече. И трудно ще бъде избита оттам. Трябва капацитет от ранга на ОНЯ ЧОВЕК, дето е казал (цитат втори от ОНЯ ЧОВЕК, не е Бисмарк)
 
....Достоевски с няколко дръзки стъпки се оказа пред своето време. Следваш го със страх, недоверчивост, потресение, но все едно - следваш го. Той не те пуска, ти си длъжен да вървиш след него. Той не е дошъл отникъде и не принадлежи никъде. И все пак, винаги ще си остане руснак...
Та ето, човекът добре е познавал Достоевски и днес името му е нарицателно.
 
И накрая - Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Четете Бисмарк юрдечета, той добре е познавал руснаците и е можел да се оправя с тях. Затова ви го цитирам. Бисмарк е възвишението, откъдето можете да погледнете към тая война и да ви стане ясно, какво представлява тя.
 
Ето днешния цитат от него
- Ако искаш да направиш света на глупак, кажи му истината.
 
Бисмарк е забелязал, че никой не вярва на истината. Ето ви сега нещо, върху което да помислите. Едно време имаше конкурс за политическа песен "Ален мак". Сега въпросче, откриващо една грозна истина - украинската песен най-добрата ли беше на Евровизията тази година? Както знаете, моето мнение е - аматьорщина в пропагандата. Която винаги се обръща срещу тебе, когато народът изгладнее достатъчно.
Добре, спирам дотук за днес.
 
И тъй, предстои да видим какво ще има да става.
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля