Проф. Николай Витанов направи кратък анализ на войната и политическата обстановка към днешна дата. 

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук: 

И тъй, ето ме отново, свърших каквото бях запланувал. По-подробен анализ ще има утре, днес само няколко кратки бележки.

Войната.

Да не би, докато ме нямаше, украинците да пробиха фронта и да излязоха на Азовско море? Не? Е-е-е-е, значи нищо не съм изпуснал. Обаче май почва мобилизацията на жени. Честно да ви кажа, чудех се как ще изпълнят обещанието, дадено на американците за мобилизация на 200 000 души до края на годината. Аз си мислех за мобилизация на мъже, пък то какво било.

Е, така ще изпълнят обещанието. Работата обаче отива на зле, щом опряхме на жените да вършат мъжката работа, щото мъжете свършват. Повече утре.

Кукленото шоу у нас. Ще вдигаме забраната за внос на украинска пшеница. Ама инфлацията щяла да падне, ама Урсула щяла да ни пусне в Шенген. Я да видим какво казва по въпроса стройната теория на Витанов за създаващото се племе от продажници.

Значи, половината обработваема земя в Украйна си е купена от американците А-х-а-а-а-а, чие е зърното значи? Трябва да го реализираме. Къде? Какво казва великата доктрина?

Намери глупак, който да ти реализира интересите за собствена сметка.

Къде да ги намерим? Лесна работа, инсталирали сме си племена от продажници. И се изправят продажниците и почват да обясняват, колко е изгодно да си затриеш собственото селско стопанство, че да внасяш чуждото зърно. Десетки хиляди ще остават без доходи и ще гледат от външната страна на витрината непоевтинелите стоки в магазините, щото търговците веднага ще вдигнат надценката. Що ще вдигнат надценката.

Тук в тая държава, контрол, мръсна дума май беше, пък и те инвеститорски жални души носят джанъм, що де не им се наведем и на тях. Тъй действа племето от продажниците. Разбира се, ще има протести. Тотални политически аматьори баш преди избори.

А за Шенген, ще траеш коньо за зелена тревица. Щото Холандия и Австрия не ще си променят мнението, каквото и да приказва Урсулата. Що няма? Ами те си защитават интересите, там племената от продажници още не са инсталирани.

Найс, а?

Хайде утре - повече.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната да стоят далече от вас.