Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната на 19 септември. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за войната за 19 септември 2022 г.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. На някои от вас анализите ми не им харесват. И толкова не им харесват, че даже има организация за заглушаване и дискредитиране на Витанов из форумите по социалните медии. Указания се разпространяват, как да се противодейства на Витанов. Това е очаквано. Имате едно ято юрдеци в езеро. Някои от тях почват да крякат срещу нещо или някого. След някое време неорганизираното крякане става организирано – всички започват да крякат. И тогава Витанов класифицира юрдеците. Днес ще спомена юрдек-граматиците – тези, дето ми броят липсващите запетайки и печатните грешки. Жалка работа са те – не можеш нищо да направиш и като не можеш, мъчиш да блеснеш като броиш запетайките и печатните грешки на другите. Стандартен трик в научните среди, но показва и нещо друго – юрдек – граматиците изключително внимателно четат каквото е написал Витанов. Не е зле.

Винаги съм казвал: слезте на земята, гледайте реално на нещата. Успокойте се – войната няма да реши никой от личните ви проблеми, може само да ги задълбочи. Наблюдаваме събитията и си правим сметката. А аз си шлифовам методологията за анализ.

За да ви сваля на земята, както знаете броя следното

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия – ден 7.

И тъй, да почваме

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Виждам обаче, че се леят чувства. Нещо повече – има опити за организирана атака. Лесна работа. Щом като има организиран атака, отстранявам наред критикарите. Тези, които участват в организиранат атака, лъсват веднага – появяват се пак с ново профилче.

Между другото, какво леете чувства. Нали украинската армия настъпва. Време е да се поуспокоите.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

Тук ще променим структурата на текста. Зимата идва и трябва да гледаме идеологическата обстановка. После ще гледаме какво става по фронта.

Идеологическата обстановка.

Знаете, че Путин е под натиск. Руската армия не използваше силата си, за да разрушава украинската инфраструктура. Няма мобилизация. Някъде 1/6 от руската армия е в Украйна, а ако се вземе официалната численост – 1/12-та.

Недоволството расте и това ще притиска все повече Путин да спре да си играе с украинците и да удари както трябва украинската армия. Парата трябва да се изпусне. Затова започнаха удари по украинската критична инфраструктура и те ще продължат.

С наближаване на зимата, се очаква интензитетът на тези удари да се засили. Тогава критичната инфраструктура няма да може да бъде ремонтирана. Глад и студ без вода. Това чака Украйна. Дали това ще предизвика безредици.

Очакванията ми са, че по-скоро не. Взривът ще настъпи, когато народът осъзнае, какво е реалното положение на Украйна. Докато успяват да го крият, не се очакват размирици. Ще успее ли украинското ръководство да крие реалното положение дълго време – да. Проблеми се очакват, чак когато подсистемите на украинската държавност започнат да се разпадат, а те все още не се разпадат.

При руснаците нещата са по-добре в това отношение. Войната не се води на тяхна територия, няма разрушения на критичната инфраструктура. Проблемът е, че се засилва натискът върху политическото ръководство да поотпусне военните, които да приключат войната по-бързо. Някои обекти от украинската критична инфраструктура могат да опропастят западна Украйна.

Удар върху няколко блока на атомните централи в западна Украйна може бързо да реши войната. Използването на ядрено оръжие – също. Тук е добре, че властта на Путин е силна в Русия и той може да си позволи да не прави това. Ама ядреният облак щял да отиде в Русия. Зависи, юрдечета мои накъде духа вятърът. А през зимата има доста последователни дни без вятър. Между другото, украинците както бомбардираха запорожската атомна централа, тъй може и да бомбардират и някоя от другите.

По отношение на обстановката с войната у нас. Писал съм ви за дивата аматьорщина в отразяването на тази война. Абе, не се прави така пропаганда, ама все бичим по един и същ начин. Гола кука след гола кука. Пристрастно се представя само украинската гледна точка в страна с преобладаващо русофилско население. И народът не вярва. Не се прави така – казва Витанов.

И вместо да го послушат, те му организират кампания за дискредитация в социалните мрежи. Организирате, организирате, но фактите са си факти – народът не вярва на това, което му се поднася по медиите. Съгласно особеностите на идеологическата борба, това неверие не може да бъде преодоляно с още от същото. Гьобелс, Гьобелс, ама Гьобелс се беше добре подготвил преди хилядите му лъжи да се възприемат като истина от народа. Тук подготовка няма. И резултатът е плачевен.

Следват военните действия.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Бързите изменения пак спряха. Защо? Винаги съм казвал, че не може да тръгне нормална контраофанзива при въздушно и артилерийско превъзходство на противника. Това, което видяхме, е че тръгнаха два юруша, които бяха удавени в кръв, което ви бе и прогнозирано.

При тези юруши техниката, изпратена от запада, свърши и сега пак искаме оръжия. Всеки опит да се тръгне напред се удавя в кръв. Броячът на загубите върти като луд, а украинската армия крие какви са и загубите. По мои сметки безвъзвратните загуби са около 2.7 : 1 , а загубите в техника 2.5 : 1. Като това 2.7 :1 расте и ще расте ако украинците продължат да курбанясват войниците си.

Имаме два различни начина на водене на тая война. Украинците разчитат на числено превъзходство и за тях успех е, ако могат да заемат някоя територия. Руснаците разчитат на техническо превъзходство, пазят войниците си. За тях минимумът за успех е да превземат Донбас.

Основното сражение продължава да бъде това за Словянск – Краматорската агломерация. Там руснаците настъпват много бавно от изток и това настъпление не е спряно. Украинското пушечно месо, въпреки, че е добре бункерирано тук, не успява да спре напредъка на руските части. Това си го признава и украинската армия. Няма да пиша какво е положението град по град. Като се получи качествено изменение, тогава ще коментирам. Ще кажете, че очаквам да се случат качествени изменения. Да, очаквам.

Двата украински юруша запецнаха. Това се и очакваше. При Херсон броячът на украинските загуби в жива сила и техника върти бясно. Украинската армия не пази живота на войниците си. Затова е засекретила загубите си. По книжките пише, че тая работа няма да трае дълго и с изчерпването на резервите юрушът ще замре. Войната е дълга работа. Писах ви, че юрушът на два фронта е грешка. И то се вижда. Клиповете с трупове на украински войници, които никой не прибира станаха много из интернета. Потърсете и клипове с трупове на руски войници и сравнете бройката. Така ще ви стане ясно горе долу какво е положението.

Запецнаха нещата и в Харковска област. Украинските командири се оплакват от големи загуби в техника заради дроновете – камикадзе, използвани от руската армия. Тук руската тактика е ясна – първо заминава техниката, после почва касапницата, докато свърши численото превъзходство на украинската армия.

Руското превъзходство в артилерията си остава. Виждате какво става – руснаците просто се оттеглят на по-задна отбранителна линия и оставят артилерията си да действа. Полята, горите и реките се пълнят с неприбрани трупове, моргите и болниците в големите украински градове близо да фронта са задръстени. Докато има резерви, украинската армия може да си позволи тази кланица. Броим да видим колко ще изкарат.

Западната помощ е малко. Виждате какво става покрай Херсон. Грамадни загуби на хора и техника. Отново се иска западно оръжие. Добре, че западът дава нещичко. Че ако спре, всичко ще се разпадне доста бързо. Но западът дава, колкото да поддържа състоянието на proxy war. Ракети ATACMS – няма да бъдат доставени. И тъй нататък. Докато някой се усети, че го използват за пушечно месо.

Но това е англосаксонската доктрина – да намериш някого, който да отстоява твоите интереси за собствена сметка. Какво мисля за тази доктрина ли? - добра е, върши отлична работа. С тази война Щатите поставиха икономически Европа на колене и създадоха проблеми на Русия, която засега не може да подкрепи Китай по въпроса с Тайван. Дългосрочните последици обаче ще са много неприянти. Особено за Европа и за нас.

И вместо да крякакте срещу Витанов, мислете, какво ще правим занапред юрдечета мои. Американците нищо няма да ви дадат даром. Империята винаги е привличала ресурси от периферията. Народът не е прост, вижда. Помнете – днес крякате срещу Витанов, утре ще трябва да крякате срещу народа. А той няма да ви търпи.

Сега конкретно за юрушите

1. Юрушът покрай Херсон. Знаете – там целта е Нова Каховка. Презвета ли е – не. Целта не е постигната – ден 71. Месомелачката там продължава.

2. Юрушът покрай Харков. Украинците заемат каквото руснаците им отстъпиха. И толкоз – юрушът запецна. Нито Красний Лиман е превзет, нито Ямпол. Месомелачката работи и тук.

Тук за украинците идва следващата цел – удържане на завзетите територии. Стандартно, времето за създаване и закрепване на логистични и управленски структури е 1 месец. Значи 30 дни. Броим

Украинската армия удържа завзетите територии – ден 7. До закрепване върху тези територии остават 23 дни. Може пък и да се закрепят. Започнаха да създават логистичните структури в Харковска област. Готвят се да зимуват там.

Кофите с пепел.

Демонстрирах ви какво е да се ловят шаран-юрдеци на гола кука. Разказах ви и защо става така. Това ще продължи. Още много голи куки ще има за шаранчетата, още много ще крякат юрдечетата. А докато те се ловят на куките и крякат, вие си помислете – а как ще свърши тази война. И какво ще стане след това?.

Остава си правилото за писане на тази стена.

Който иска оттук нататък да ме критикува на моята стена, трябва да започва критиката си така:

Войната се води на украинска територия. Руската армия е окупирала значителна част от украинската територия.

И след това, каквото имате да пишете, пишете. Ако не започвате с това, ще ви блокирам в момента, в който реша. Все пак и аз трябва да съм съгласен да използвате стената ми, която се чете от страшно много хора, нали така.

Малко за нашите си дела.

ПОЛИТОЛОГИЯТА (ден 12)

И днес още ще поговорим за най-важното нещо в политологията – политическата власт.

Има различни итерпретации на политическата власт. Да видим няколко от тях. Най – напред: дядо Маркс. Тука е ясно – политиката е надстройка над икономиката, икономическата власт поражда политическата, а държавата е инструмент за осъществяване на властта на икономически господстващата класа. Много истина има тук, но не ще да е само това. Значи ни трябват още интерпретации. Кой още? - как кой – Макиавели. При него се смята, че е натурално на човек да се стреми към властта, да се възвиси над другите или пък да се подчинява. Допълваме към дядо Маркс и картинката започва да се прояснява. Макиавели ни говори за индивидуалните предпоставки за наличие на политическа власт, а дядо Маркс – за груповите такива. Да допълним тези два аспекта с още интерпретации. Груповият аспект допълваме със системния подход на Парсънз – властта е способност на социалната система да реализира колективни цели като обезпечава по този начин собствената си стабилност. Аха-а-а – икономически интереси, икономически интереси, ама трябва да има и салам за народа, че да е стабилна системата. И който забрави за Парсънз, се изправя пред социално нестабилна система. Рано или късно. Макиавели ще допълним с титани като Макс Вебер и Зигмунд Фройд. При Вебер властта е междуличностно отношение, позволяващо на един индивид да окозва влияние върху друг индивид. Фройд казва, че поведението, свързано с появата на властта има източници в съзнанието и подсъзнанието на човека.

Тъй, каква стана тя. Имаме човек. В подсъзнанието и съзнанието му (тука Фройд) има структури, които го карат да влиза в отношения с други хора и да оказва влияние върху тях, или на него да му се оказва влияние (тука Вебер). За едни е естествено да се стремят да влияят върху другите, а за други е естествено да се подчиняват (стигнахме до Макиавели). Най – ефективния начен ма въздействие върху другите е икономическата принуда (ей го дядо Маркс), на не трябва да се забравя, че влиянието трябва да се упражнява така, защото обществената система да остава стабилна (стигнахме и до Парсънз).

И за да не забравяме нашия човек от сумрака във Флоренция

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 64)

... Когато не искате да свършите нещо, съвещанията са задължителни...

Това е казано по-късно от Макиавели, но и той се е интересувал от изпускането на парата чрез празни приказки, например от страна на френския крал. Свиквате съвещание след съвещание, хората говорят, а вие дори няма нужда да сте там. Защо така? Ами социалната система трябва да върви по зададена траектория. Траекторията я задава шефът. Тези на долните нива биха искали да изкривят траекторията в съответствие със собствените си интереси. Устройвате им съвещание, което нормално представлява усредняване на отклоненията от траекторията. Усредненото отклонение обикновено е нула. Ако не е нула, се пускат в ход определени процедури.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук