Математикът проф. Николай Витанов даде и кратка информация за пандемията и войната за 18 август. 

Ето какво написа в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за пандемията и войната за 18 август 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Както виждате, няма нарастване и в заетостта на болничните легла. Очаква се и смъртността да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Силистра излезе от Етап 2 на плана на МЗ и да иде на Етап 1. Търговище излезе от Етап 1 и отиде на Етап 0. Както знаете, прогнозата е, че и Кърджали ще направи същото. Утре. Мерките прегазиха вълницата. Резултатите са добри. Виждате, че започва постепенното намаляване и премахване на мерките. Очаква се това да продължи. Справихме се.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 35. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни. Някой да се съмнява още, че тази прогноза (45 дни стабилност на сценарий Празни болници) ще се осъществи? Чакаме да видим.

14-дневната заболеваемост днес е 254.32 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Даже може да почне процес на намаляване на обхвата на текущите мерки.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си се сдухва. Точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата грохва. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 139 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.74. Под 1.00 е. Обхватът на заразата се свива Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигнахме крупен успех – минахме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.46

София-град - 0.33

Пловдив - 0.40

Бургас - 0.51

Варна - 0.34

По южните граници

Благоевград - 0.65

Кърджали – 0.42

Смолян - 0.55

Хасково - 0.64

Ямбол – 0.65

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Демонстрира ви се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 139 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече. Нова прогноза – ще издържи 150 дни след падането на извънредната епидемична обстановка.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 3 пъти под критичната стойност, Бургас – около 2 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.54. Тук – около 2 пъти под критичната стойност. Индексите спадат.

Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Видин - 0.63

Враца - 0.51

Габрово - 0.45

Кюстендил - 0.60

Ловеч - 0.48

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Държим звяра в клетката. Гледаме Кюстендил. Заболеваемостта на 100 000 все още е висока, но дифузното разпространение е смазано. Прогнозата е благоприятна – очаква се заболеваемостта да спада. Звярът може да ръмжи и реве колкото си иска. От клетката. Набит е там и ще седи там.

Няма дифузно разпространение. Няма. Никъде. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 53

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1024

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Под 21%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – Сценарият Празни болници е непоклатим. Както ви беше прогнозирано. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 139 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, мачкано от мерките. Индексите падат. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме. Прогнозата я знаете – август ще е спокоен. Болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Писах ви, че жълтото ще започне да расте. Ето почна. И ще продължава. Вълницата е прегазена. Все пак – пазете се. Има доста червено по картата.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования. Призивът ми е прост: мислете с главата си, а не с г..а си. Бъдете реалисти.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Сега сме в период на бавни натрупвания. Руснаците напредват бавно, но настъплението им не спира. Украинските части са принудени да се оттеглят на нови позиции. Такива все още има, доста е копано и бетонирано в последните 8 години. Но бункерите, колкото и до са много, свършват. И тогава започват бързите изменения.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Както знаете, тук не се очаква съществено развитие в следващите дни. Причина - Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната от север и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Докато се чака, си върви артилерийски обстрел на двете украински отбранителни линии. Гледаме ги тях какво става. Когато се раздвижат нещата, ще започне атака на първата отбранителна линия.

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Очаква се пробив на линията след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро. Украинската групировка е голяма, сражението ще бъде жестоко.

Отбелязва се засилване на руския артилерийски обстрел в северното направление. Причината е проста: положението на украинската армия в източно и южно направление е тежко. Руският обстрел сковава украинските части на север и те не могат да бъдат прехвърлени на юг и на изток.

Ако бъдат прехвърлени, моментално фронтът на север ще се раздвижи и горните две отбранителни линии ще бъдат поставени под натиск. Първата вече е под натиск.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се атакува. И то доста. Руската армия напредва и вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Северск е обкръжен от 3 страни. Руснаците не бързат да влязат в него. Гласят капан за украинските части.

Украинците трябва много внимателно да гледат какво става в Соледар. При превземане на града от руснаците, частите покрай Северск трябва веднага да отстъпят. Иначе – котел. В Соледар, боевете са вече в самия град, след като руските части превзеха индустриалната зона. Украинската армия се крие из галериите на солните мини. Солните мини са големи, тъй, че криеницата се очаква да продължи доста време.

Бахмут: руската армия полека го обкръжава. Има придвижване на руски части от юг. Градът е стратегически - без контрол на Бахмут руските части не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят, въпреки че Бахмут е укрепяван 8 години. Превземането обаче ще е доста бавен процес. Но руснаците напредват. Бункер след бункер.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руските части са вече в Авдеевка. Започват битките вътре из кварталите. Не се очаква Авдеевка да падне бързо. Украинската армия ще я брани до последно, защото ако там се отвори дупка, руските части ще стигнат чак до покрайнините на Краматорск.

Обаче – превземането на Пески нарушава целостта на отбранителната линия Авдеевка- Мариинка. Падането на тези два града е въпрос на време. Може да се попитаме – кой ще падне пръв – Авдеевка или Мариинка. Залагам на Мариинка. В Авдеевка фортификацията е доста по мощна и се очаква тя да падне по-бавно. Значи, Мариинка. След което почват боевете за Красноголовка.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Знаете, украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Украйна е в практически фалит и без западните пари и доставки на оръжия няма да издържи и месец. Положението е тежко. Сега обаче е моментът за изстрелването на най-невероятни голи пропагандни куки за шаран-юрдеците, които обикновено се хващат на тях.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са обективни и си стоят.

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя.

б) Западната помощ е малко. Никаква логистика няма за армия, която да нападне Херсон. Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

Отворете си очите. Руснаците няма нужда да прехвърлят артилерията си в Херсон. Те спокойно могат да отстрелват украинските части и от другия бряг на реката. Какви логистични проблеми, какви стратегически капани бълнувате. Спирайте белото. Писах ви, пиша пак: украинците ще имат огромни загуби ако се опитат да нападнат Херсон. Голото поле между Николаев и Херсон ще се напълни с трупове. Руската артилерия ще ги отстреля като зайци. Затова украинските генерали не се и опитват, колкото и да му се иска на Зеленски.

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма го, а аз си броя. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива. Няма логистика за успешна контраофанзива. Виж голи куки за български шаран-юрдеци – колкото щеш.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол.

Има раздвижване. Руснаците превзеха Уда и вървят много бавно на юг. Къде е опасността за украинците тук. Харков е окръжен от сателитни градчета. За да бъде стиснат за шията, тези сателитни градчета трябва полека да се превземат от руснаците. Което те и правят. Бавното движение на руската армия на юг западна от Харков е изключително опасно за украинските части там. Руснаците няма за къде да бързат тук. Не е свършило сражението за Донбас. Харков идва след това.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват. И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Продължава да ми се навира пред лицето експерта Жданов, който бил казал, че Херсон ще бъде превзет за 3 седмици. Добре, броим.

3-те седмици почваха от 16 август и свършват на 6-ти септември.

ЧАКАМЕ ХЕРСОН ДА БЪДЕ ПРЕВЗЕТ ДО 6-ТИ СЕПТЕМВРИ. ОСТАВАТ 19 ДНИ.

Мнение на Витанов за тая работа – няма логистична база за това. Това е поредната гола кука подадена към българските шаран-юрдеци. Призив – бъдете реалисти, мислете с главата си, а не с г..а си. Тежките времена, в които живеем изискват тежък реализъм, а не шаран-юрдещина.

Изцепката на експерта Жданов, че руските войски в Херсон ще се предадат.

Мнение на Витанов – никой няма да се предаде. Поредната гола кука за шаран-юрдеци.

Руските части около Херсон са към 15 000, пазени от мощна артилерия на другия бряг на реката. 6 пълни комплектовани дивизии са необходими на украинците за да настъпят успешно към Херсон. Нямат ги. Нямат ги, затова и не настъпват. Пропагандно обстрелват мостове, за които си мислят, че са важни стратегически. Не не са. Руснаците се оправят и без тях.

Старото броене си го продължаваме. Зер, Херсон ще бъде превзет и руските части ще се предадат. Нали това ви разправят експертите, дето ми ги навирате в лицето. Е, чакам си.

Чакам украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТИ. Няма контраофанзива.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 39 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Все пак, до средата на сeптември руската армия трябва да бъде изтласкана от окупираните територии. Нали така беше повелята. Знам колко ще се изпълни, но си чакам средата на септември и нищо не казвам. Чакаме 6-ти септември и после средата на септември.

Знаете: нагласил съм 2 кофи пепел, за да си посипя главата.

Кофа номер 1 – на 6 септември. Тогава трябва да бъде превзет Херсон, нали това говорят великите ви експерти. И люс – ще си изсипя кофата с пепел върху главата. Моето твърдение е, че това е гола кука за шаран-юрдеци и никаква кофа с пепел няма да си изсипя на главата на 6 септември. Пък вие си слушайте експерти, мечтаещи да превземат Херсон и да пленят десетки хиляди руски войници. Мечти, мечти-и-и-и.....

Кофа номер 2 – за 15 септември. Тогава руската армия трябва да бъде изгонена от Украйна. Нали това е повелята. Лично от президента украински. И люс-ще си изсипя кофата с пепел върху главата. За радост на юрдек-шаранчетата. Моето мнение за това – гола кука за шаран-юрдеци. Никаква кофа с пепел няма да си изсипя на главата на 15 септември.

Чакам шаран-юрдеците да ореват Вселената, за да прикрият факта, че са се хванали на голите куки на „великите експерти“, а не са слушали какво им е говорил Витанов, а то е – мисли с главата си, а не с г..а си. Първи пик на рева – малко след 6-ти септември. Втори пик на рева – малко след 15 септември.

Няма обективни условия нито за превземане на Херсон, нито за отблъскване на руската армия от Украйна. Не се ловете на голи пропагандни куки. Не бъдете шаран-юрдеци. Бъдете реалисти.

Та чакаме.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас. И с други неща, за които е още рано да пиша.

Гледаме опити за пропаганда. Странно е, че предупреждавам за голите куки и призовавам хората да мислят трезво. И пак се намират такива, които се хващат на голите пропагандни куки. България си има собствени интереси, които изискват хладнокръвен анализ и правилни действия, а не налапване на всяка гола кука, която се подаде отнякъде. Още по интересно е, че когато тръгва да демонстрирам, че това са голи пропагандни куки, шаран-юрдеците надават рев. Пак да пиша: не се ловете на голи пропагандни куки. Мислете с главата си, а не с г...а си.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е. Днес ще обсъдим въпроса как се премахва безпорядъкът в държавата

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден двадесет и втори)

.......Първо въведи ред в основата, после в допълненията, първо въведи ред в близкото, после – в далечното, първо въведи ред в разпорежданията, после – в наказанията, първо въведи ред във вътрешното, после – във външното, първо въведи ред в корена, после – в клоните, първо въведи ред сред силните, после – сред слабите, първо въведи ред в своя живот, после въвеждай ред при другите..

Великата класика си го казва ясно. Особено накрая. Въведен ли е ред в България сред силните, че да се въведе ред и сред слабите. Не, не е въведен, затова опитите да се въведе ред след слабите са голяма мъка. Приведен ли е в ред животът на политиците, че да се опитват да привеждат в ред живота на народа? Майко мила! И защо се чудите тогава, че няма ред. Няма, няма и да има. Великата класика ви го е казала още преди 3000 години.

Добре, ред в държавата няма. А може ли да стане по-лошо. Питаме човека от сумрака на Флоренция до реката. И той ни казва

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесет и седми)

....Ако управниците се интересуват повече от качеството на живота си, отколкото от военните въпроси, те изпускат юздите на властта.....

Абсолютно точно. Гледайте какво става у нас. Разнебитена армия и кое е най-важното за политиците? И защо се чудите, че властта се търкаля по паветата. Ма голяма работа, ма демокрация било, ма нямало страшно, нямало кой да я вземе властта от улицата. А-а-а-а, тук бъркате много. Винаги има такава партия. У-у-п-с-с-с-с. Пак стигнахме до цитат от Сатаната. Кой е този Сатана, бе Витанов, ние що не знаем нищо за него? Който забравя историята е обречен да я повтаря-я-я-я...

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук