Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 2 декември. Ето какво написа математикът в профила си във социалната мрежа Фейсбук:

Кратка информация за войната за 02 декември 2022 г.

Днес по-накратичко, че денят ще е дълъг. Знаете, че тук се правят технически анализи на ситуацията и не е място да се леят чувства.

Така, сега нататък.

Българската политика си я гледайте. Става все по-весело, нали. И още по-весело ще става.

Сериалът е време да започне. Да видим кой какво ще съшие.

Гледайте, добре гледайте какво става. Прогнозата много пъти съм ви я писал, вероятностите за двата сценария също ги казах в едно интервю. Чакаме първа серия на сериала „Франкенщайн“. Вероятност за успех – 20%. Иначе казано, да пожелаем здраве на служебното правителство, че ще има да поработят още. Вероятност за този сценарий – 80%.

Сега за войната.

И тъй

1. Надпрагов удар? И днес няма. Какво обаче има? Има месомелачка при Бахмут. Руската артилерия е по височините край града и бие по украинските части долу в града. Загубите са огромни, но украинската армия вкарва все нови и нови части, за да държи отбраната. Новите части влизат в месомелачката и това продължава вече доста време. Да видим докога ще се крият грамадните загуби.

2. Къде сме ние - набутани сме в тази война, все още индиректно. Като членове на НАТО и ЕС изнасяме оръжие и парите ни текат за поддържане на Украйна на системи. Неизбежно е от гледна точка на ситуацията, в която се намираме. Червената линия я знаете. Писал съм ви, пиша пак - Мечокът няма да падне на колене, не разчитайте на това. Светът няма да е същия. И в новия свят ще бъде уважаван този, който може да бие шамари. А ние може ли да бием шамари? Не.

Украинците смятат, че ще спечелят войната. Добре, почваме да броим дните и оттук нататък, кой какви значителни градове е превзел.

И тъй, украинците смятат, че ще спечелят войната и не започват преговори в средата на ноември 2022 г. Броим, нали така

Ден 22 – 02 декември 2022 г.

никоя от двете страни не е превзела нищо съществено.

Продължаващи руски удари по украинската критичната инфраструктура. Зимата дойде. Положението при Бахмут полека се напича.

Херсонският участък на фронта. Тук, цари затишие. Очакванията са за сценарий с артилерийски престрелки. Сценарият се сбъдва. Много се пише за Кинбургската коса. Само се пише. Нищо не става там засега.

На запорожкия и луганския участък на фронта, както и в Харковска област си работи системата „Таракан“. Непрекъснати атаки и големи украински загуби заради дефекта на системата „Таракан“, който ви описах. Загубите на украинската армия старателно се крият.

На запорожкия участък украинската групировка е около 40 000 човека. Могат да пробват атака и отново се очаква украинските войничета да бъдат хвърлени на юруш, защото положението в тила никак не е розово. Обаче украинският тил систематично се съсипва и логистиката се усложнява. Руските отбранителни линии стават все по-плътни.

Донецкия участък на фронта. Другата възможност за активизация на военните действия. Вървят боеве за Мариинка, Бахмут и Соледар. Украинската отбранителна линия все още държи, благодарение на хвърляне на все нови и нови части и на огромни загуби. Положението около Бахмут се скофтва за украинската армия. Огромните загуби вследствие на руския артилерийски обстрел от доминантните височини се крият. Мъчат се да ни правят на балами. Фактчекерчетата разсеяно гледат настрани. Колко са украинските загуби, бе, фактчекерчета? За смях станахте.

Заключение за днес: надпрагов удар няма, войната продължава.

Идеологическият фронт. При украинците – нищо ново. Надъхват ги, че ще има война до победен край. Въпросът е какво е победен край. Ако победен край е да остане нещо от Украйна – бива. Ако победен край е Украйна в граници преди 2014 г., изплащане на репарации от Русия и т.н. и т.н. - тук може да има проблеми. И ще има проблеми. НАТО няма да се намеси директно във войната, САЩ няма да използват ядрено оръжие срещу Русия. Защо ли? Много просто – интереса клати феса, а интересите на Запада и НАТО не са в това, да вадят кестените от огъня заради някой друг.

Днес ни се сервира дебела лъжа – убитите украински войници били само 13 000. Хайде фактчекерчета, отстранявайте фалшивата новина. Или сте заети да отстранявате това, което шефката на Еврокомисията каза за украинските загуби. Нарушен е основният принцип на пропагандата: Можеш да не им казваш цялата истина, но не ги лъжи, защото ще спрат да ти вярват. АМАТЬОРИ. Какво друго да пиша. Американци, вие поне трябва да имате ум в главата. Вземете ги сменете тия аматьори, лошата пропаганда създава проблеми както в украинския тил, така и в европейския. Тия с аматьорщината си направо са като отдел на руската пропаганда.

При руснаците също е напрегнато, но напрежението е много по-малко. Разрушаването на украинската критична инфраструктура върши работа на идеологическия фронт, но това няма да е задълго. И тук трябват успехи и по фронтовете, а кой знае какви няма. Затова руснаците натискат в Донбас и превземането например на Бахмут ще е крупен успех, не само военен, но и идеологически. Отдавна съм ви писал, че решителната битка в тази война ще е в Донбас. Ето, върви с пълна сила. Западните разузнавания едно по едно започнаха да опровергават идеята, че в Русия ще има безредици заради войната. Не, няма да има. Безредици ще има в Украйна и в Европа.

Пропагандата у нас. Пълна катастрофа. Народът държан ли е на линията, че украинската кауза е справедлива? Не е. И като не си си свършил пропагандната работа с какъв акъл раздуваш колко оръжие ще пращаш в Украйна? И тука гъмжи от аматьори, да не отварям дума какво чудо е напущано по телевизиите да се изказва. Но хайде да спра дотук днес.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 64)

Хайде днес да не говорим за политическите партии. Имате си телевизия, гледайте какво правят из парламента. Националният политически живот рови из калта насред война и икономическа криза.

Добре, стига за днес. С партиите продължаваме утре.

Следват мисли от софийския сумрак.

ВИТАНОВ, ПОПУЛАЦИОННА ДИНАМИКА И НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, 2005 ГОДИНА (ден 26)

...Колдуел предполага, че икономическата стойност на децата и посоката на движението на блага между генерациите определят кой режим ще се следва от хората. Когато нетният трансфер на блага от деца към родители е положителен, родителите в повечето случаи желаят повече деца, защото така тяхното богатство се увеличава. Когато децата консумират повече богатство от родителите, отколкото им донасят, родителите показват тенденция да желаят по-малко деца....

Цитирам, бе, цитирам проклетника Витанов от горната книжка.

И тъй, основите на теорията на Колдуел в няколко думи. Я да видим сега. Имаме етническа група, която не инвестира в децата, напротив, използва ги, за да преживява, праща ги да осигуряват ресурси чрез работа, кражби или просия. Благата текат от деца към родители. Съгласно Колдуел, в тази етническа група се очаква висока раждаемост.

Взимаме друга етническа група. Тя инвестира много в децата си – обучение, храна и тъй нататък, а не получава много насреща – даже като остарее, децата нсе се грижат много много за родителите си. Тук, казва Колдуел, се очаква ниска раждаемост.

Стана ли ви интересно. Ще продължим с това другата седмица. Но нека да закрепим днешната информация със

Закон на Витанов: Ако искаш да повишиш раждаемостта, глупако, трябва да направиш така, щото благата за родителите от имането на деца да се по-големи от разходите за тези деца.

Нали така – стилът е: икономиката, глупако....

Хайде стига за днес. Нека вирусът и войната стаят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук