Необяснимите течове от газопроводите "Северен поток", открити в Балтийско море, са в резултат от "планирана терористична атака" на Москва "срещу Европейския съюз", обявиха  днес от Киев, предаде Франс прес.

"Огромният теч на природен газ от "Северен поток 1" не е нищо друго освен планирана терористична атака на Русия и акт на агресия срещу Европейския съюз", написа в Туитър Михайло Подоляк, съветник на украинския президент. 

Необяснимите течове на този етап са регистрирани от датски и шведски власти от газопроводите "Северен поток 1", спрян от началото на септември, и "Северен поток 2", който така и не заработи, защото не получи оторизация след началото на руската инвазия в Украйна.

Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са пълни с природен газ, което обяснява и течовете.

Подводни експлозии са били регистрирани преди да започнат течовете от газопроводите "по-всяка вероятност вследствие от детонации", според шведския Сеизмичен институт.

Според Михайло Подоляк, Русия "иска да дестабилизира икономиката на Европа и да всее паника преди началото на зимата", на базата на страховете, че през следващите месеци на континента може да има безпрецедентна криза.

"Най-добрият отговор срещу един тиранин (...) са танкове за Украйна", написа още Подоляк в Туитър, като призова за повече доставки на оръжие от Запада за украинската армия, за да може да се противопостави на войските на Москва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук