Имунитет в една доза. Какво трябва да знаем за ваксината на Johnson & Johnson? "Тази ваксина е не просто светлина в тунела. Аз бих казал - лъч, който осветява пътя извън тъмнината на COVID-19", това заяви проф. Йонко Мермерски, който е доктор по органична химия във Вашингтон.

"Съхранението на тази ваксина е на 2-4 градуса, което е е невероятно облекчение", посочи проф. Мермерски.

Той обясни, че бавен етап при ваксинирането е администрирането на ваксините. А в САЩ забавянето не е заради производството, а в самото прилагане. Ситуацията там той определи като "голямо объркване".

"Надявам се Johnson & Johnson да ги одобрят днес, процесът няма как да се спре. В Африка са се отказали от AstraZeneca и чакат Johnson & Johnson, което ще освободи капацитет, който вероятно ще дойде към нас", отбеляза ученият.

По думите му другите ваксини не отпадат като вариант.

"Стадният имунитет е процес, който настъпва постепенно и ще дойде време, в което ние ще асимилираме вируса. Всички прогнозират, че до края на годината ще стигнем до прага на стадния имунитет", подчерта проф. Мермерски пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че предпочита да не се имунизира в момента, защото има антитела и ще отнеме възможността на тези, които имат нужда от ваксината.

"Отговорно и правилно е да се ваксинират хората, за да го преодолеем този вирус. Всички ваксини, които показват ефикасност, няма значение за мен.

За Sputnik V също казват, че е добра. Всички ваксини, които имат ефикасност и минимални странични ефекти, са спасението на човечеството", категоричен беше събеседникът.

"При условие, че не всички хора имат достъп до ваксина, трябва да се обмисли добре зеленият паспорт", каза проф. Йонко Мермерски.