Военен пилот от руските въздушно-космически сили, автор на анонимния канал в Telegram Fighterbomber, обясни защо Съединените щати се правят на шушумиги в ситуацията с шпионски балон, летящ над страната.

Ето какво пише той: 

„Работата е следната. Тези балони летят много високо. В стратосферата. Те почти не отразяват радиосигнал, затова те почти никога не са  били сваляни от ракети на ПВО на радарен принцип, не са досегаеми и за залповете с картечници, защото те имат яйцевидна структура и, за да бъдат свалени, е необходим специален противоаеростатен снаряд, който притежава свръхчувствителен детонатор, който можеше да се задейства чрез докосване на изключително тънката и ефирна обвивка на балона.

А наличието на такива снаряди на борда на американските самолети е под голям въпрос. В СССР бяха отделени специални самолети за унищожаване на въпросните аеростати и бяха разработени специални самолети със специално въоръжение.

Е, най-ефективният (и всъщност единственият) метод си остава атака с ракети с инфрачервено насочване, като се направи опит да се улови нагрятата от слънцето страна на балона.

Всички приказки за това, че американците не искат да го свалят, разбира се, са глупости. Не могат.

Или характеристиките на оръжията на самолети на американците, или умението на пилотите не позволяват.

Но още веднъж ще повторя. Балоните са много трудна цел.

И ако обикновените жители на Съединените щати не бяха видели тази китайска сонда, Пентагонът ще се престори, че нищо не се е случило.

Сега се опитайте да си отговорите на следния въпрос: Как най-добрата армия на планетата не може да свали вражески балон над страната. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук