Първите действия на новоизбрания президент се възприемат положително, а служебният премиер Герджиков започва своята работа със сериозен кредит на доверие. Това показват данните от втората част от проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа”, реализирано между 2 и 9 февруари сред 1002 пълнолетни български граждани. Изследването е проведено “лице в лице” и е представително за пълнолетното население на страната.

Първите действия на президента Румен Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, като само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по­-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват позитивно действията на президента, докато негативните оценки са една четвърт. Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава. Подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-­президент от БСП носи и някои последици. 42% от всички анкетирани са на мнение, че настоящият държавен глава е зависим от БСП, а малко над една четвърт са на обратното мнение.

Тук отново правят впечатление разликите в партийните пристрастия, като симпатизантите на ГЕРБ са по-­убедени, че Радев е зависим от БСП. Служебният кабинет тръгва със сериозен кредит на доверие. Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37 на сто са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани пък са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.

Служебният министър­-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-­положително отношение, отколкото служебният кабинет като цяло. 46% имат положително отношение към проф. Герджиков, а 8% отрицателно.