Три пъти повече българи искат правителство на ГЕРБ и обединените патриоти, отколкото на БСП и ДПС. Това сочи проучването на изследователски център “Тренд”, направено по поръчка на вестник “24 часа”.
От днешна гледна точка може да сме сигурни и че следващото редовно правителство (ако се състави такова) няма да бъде еднопартийно, а ще е коалиционно. Заради това тествахме различни варианти на коалиционни формули, като сме се старали да предложим всички възможни реалистични варианти. Всеки от респондентите имаше възможност да посочи до три отговора.

С най-­висок дял е евентуално взаимодействие между ГЕРБ и патриотите, като също толкова смятат, че най­-добър вариант би бил ГЕРБ да управляват с патриотите и с “Воля”, показва проучването. Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите.

По­-ниски са стойностите на коалиция между БСП, патриотите и Марешки. По­ниският резултат се дължи най­вече на десния профил на избирателя на варненския бизнесмен, който не приема коалиция с БСП. Тествахме и доколко се възприема участието в управлението на всяка от водещите партии. Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-­приемливи участници в следващата власт, докато на дъното е ДПС.