Сериозно разклатените отношения между Москва и София може да получат нов тласък, прогнозират руските медии по повод предстоящата днес среща между президента Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов.

Под заглавие "София иска да се реабилитира в очите на Москва" се припомнят думите на българския държавен глава Румен Радев, посетил неотдавна Руската федерация, че през последните седмици българското правителство е излязло от летаргията по отношение на Русия.

Това сочи по-специално отказът на София да експулсира руски дипломати заради "случая Скрипал". Причина е недостигът на доказателства, че Русия е замесена в отравянето на шпионина, отбелязва всекидневникът.

Според него обаче "дълги години" преди това София едва ли не е изпреварвала антируските инициативи на Запада и се е проявила като "ненадежден партньор", проваляйки "три твърде важни проекта, които са били съвместни с Русия - петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток", отбелязва изданието. То припомня и случаите на оскверняване на паметници на руски и съветски войници в страната.

И ето че просветва нов обрат в двустранните отношения - Путин съзря във визитата на Радев "добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения" след над десетгодишно прекъсване, се казва в статията на "Независимая газета". Българският президент обаче има доста слабо влияние върху вземането на ключови икономически решения, напомня вестникът. Преговорите на Радев в Русия по-скоро сондираха позицията на Москва за евентуално подновяване на сътрудничеството в енергетиката в навечерието на посещението на премиера Борисов - държавник "с далеч по-голяма тежест", отбелязва вестникът.

Президентът Радев с горещ анализ за най-наболелите теми у нас! Похвали Лиляна Павлова за… (ВИДЕО) 

Газовата тема отново ще звучи на най-високо държавно равнище. Инициативата на България да се върне към идеята за газопровода получи в Брюксел подкрепа от същите чиновници от ЕС, които едва преди четири години предупреждаваха, че монополизмът е пагубен, имайки предвид Русия, изтъква изданието.

Източник от българската делегация обяснил, че рязката промяна в позициите на София и Брюксел се дължи до голяма степен на опасения по повод непредсказуемото поведение на Турция. От верен стратегически съюзник на Запада и преден пост на НАТО Турция се превърна в "шантажист на ЕС" във връзка с миграционната криза и стана едва ли не парий според критериите на САЩ. И е напълно вероятно в отговор на евентуални западни санкции Анкара да блокира доставките на газ в Европа от Русия през "Турски поток". Затова според източника е било решено, че южната тръба към Европа е по-добре да мине през България, която при това мечтае да стане нов газов хъб, пише всекидневникът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!