Вече повече от седмица се обсъжда желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп да придобие Гренландия. Това пишат масово в световната преса.

В по-голямата си част на това се смеят. А с предложението на белгийските шегаджии, криейки се зад националистически възгледи, да купят Валония за едно евро, всичко стана доста нелепо.

Wall Street Journal: Тръмп е на път да направи нещо историческо

Но от друга страна никой не отрича на Тръмп таланта му да „държи на тръни“ цялата световна общност.

Неговото изявление за огромния леден остров, миещ се от водите на Атлантическия и Северния ледовит океан, бе разпространено от медиите в почти всички страни.

За това се говори в Южна Африка, разположена от другата страна на Земята, в много далечната Австралия и дори в забравения от Бога Бутан.

Но досега никой още не е обяснил ясно, за какво им е това придобиване на самите САЩ.

Това поредната авантюра на Тръмп ли е?

Бяха представени различни версии.

Подобна на тази, че Гренландия е богата на редки земни метали и нейното придобиване ще позволи на чичо Сам да измести Китай от лидерската позиция в тази област.

Втората най-популярна версия е желанието да утвърждават своето военно превъзходство.

На първо място в Арктика.

Тук Русия активно прокарва своите интереси и е готова в близко бъдеще да стане почти едноличен собственик на севера.

Но САЩ и така имат неограничен достъп до най-големия остров в света.

Чрез членството си в НАТО, Вашингтон има достъп до почти всички европейски страни, включително и до Дания, от която Гренландия е част.

От средата на миналия век САЩ експлоатират местната военна база и ако нещо се случи, те могат да провеждат военни операции оттук.

Така че, те просто няма истинска военна нужда да купуват ледения остров.

Тези две версии бяха представяни главно от европейските, руските и азиатските медии.

Но в самите САЩ гледат на нещата малко по-дълбоко.

Първо, американските медии обръщат внимание на следното интересно съвпадение – последната териториална покупка на САЩ се пада именно от Дания.

През 1917 г. датската Западна Индия бе придобита от Копенхаген за 25 милиона долара.

Сега тази територия се нарича Вирджинските острови на САЩ.

По този начин Доналд Тръмп, насочил поглед към Гренландия, ще влезе в същия клуб с видния политик Удроу Уилсън, под чийто президентство бяха придобити датските острови.

И не само с него, но и с Андрю Джонсън, по време на който Аляска се премества в САЩ, и с бащата основател Томас Джеферсън, който направи много печелившата покупка на Луизиана, а чрез нея Щатите веднага се увеличиха с над 2 милиона квадратни километра.

Ако Тръмп купи Гренландия, той ще надмине последния, тъй като площта на острова е малко по-голяма от земята, придобита от Джеферсън.

Тоест, американските медии признават, че с подобни действия 45-ият президент на САЩ решава да влезе в историята и да запише името си със златни букви.

Е, това му приляга. При това той е най-интересният и ярък президент на САЩ през последните десетилетия – Буш изглеждаше глупав, а Обама беше твърде скучен, на техния фон Тръмп е много по-различен.

На ето преди няколко дни се изказаха и представители на американските власти за сделката.

Демократите, както винаги, се надсмиват и се подиграват.

Но има и републиканци, благодарение на които Тръмп стана президент.

Например, конгресменът Питър Кинг изцяло подкрепя своя президент.

Той обвини критиците на Тръмп в лицемерие.

„Те говорят само за връзките на Тръмп с Русия, но когато става дума за истински антируски стъпки от негова страна, изведнъж започват да му се подиграват.

А Гренландия е необходима на Щатите, само за да „спрат руснаците“.

Русия се разраства в региона и това трябва поне да се забави“.

Кинг приключва обсъждането на въпроса, като подкрепя тази инициатива, но в същото време не е съгласен с всичко, което казва и прави Тръмп.

Британският вестник The Guardian вижда реалните бизнес цели на Тръмп.

Журналистите посочват успешната австралийска компания Greenland Minerals, която разработва добре познатата мина Kvanefjeld.

Тук наистина е пълно с онези редки земни метали.

Според средните оценки над сто милиона тона от съответната руда са скрити в недрата на гигантския остров и върху повечето от тях права имат австралийците.

При това, придобивайки цялото това богатство, Тръмп ще може да диктува своите пазарни условия и сериозно да повлияе на лидера Китай.

Но конкуренцията с Русия не се разглежда сериозно.

Вашингтон разполага с достатъчно ресурси за това.

И в това няма никакъв практически смисъл, както писахме по-горе, Гренландия вече е на пълно разположение на чичо Сам.

Част от велика държава или автономия Британците обаче са скептично настроени към перспективите за придобиване на острова.

Те имат много причини – представителите на датските власти, като премиерът на Гренландия Ким Килсен, се изказаха отрицателно.

Дори твърде критично.

Така че идеята може и да е добра, но е малко вероятно тя да бъде реализирана.

Въпреки това не може да се изключи бъдещ референдум за острова.

Кой знае, може би гренландците ще искат да станат част от великата държава, отколкото да живеят независимо или като автономия на малкото кралство.