Една трета от случаите на зараза с коронавирус в Дания, една шеста от инфекциите в Швеция и голяма част от заразите в Германия са свързани с австрийския ски курорт Ишгъл. Германско проучване анализира вината на курорта, уточнява "Дойче Веле".

Ишгъл междувременно се превърна в синоним на безотговорността по време на пандемията от COVID-19, пише списание "Шпигел". Първите сигнали, че в известния скицентър в Тирол има огнище на зараза, дойдоха от Исландия още на 5 март. Но животът в австрийския ски курорт си течеше все така нормално, сякаш нищо не се бе случило - още девет дни хората продължиха да празнуват в баровете на туристическото селище, преди да бъде наложена карантина.

"Кота нула" за разпространението на вируса
Моралната присъда в този случай отдавна е произнесена. Сега научаваме и друга: учени от Института за световна икономика IfW в германския град Кил са проучили каква роля са изиграли завърналите се от Ишгъл туристи върху развитието на пандемията в Германия.Жена се разболя от К-19, изпадна в кома, но последвалото е шокиращо

Изводът: Известният ски курорт е изиграл огромна роля. Или както се посочва в съобщението на IfW, цитирано от много немскоезични медии, Ишгъл се е превърнал в "кота нула" за разпространението на вируса в Германия. Изследването се базира на официалните данни от института "Роберт Кох".

Най-добре си проличава факторът Ишгъл по следния критерий: брой заразени в дадено населено място в Германия в зависимост от неговата отдалеченост от австрийския ски курорт.

"Десет процента по-кратък път до Ишгъл повишава броя на заразените средно с 9 процента", казва президентът на института Габриел Фелбермайр.

Над 5000 ще съдят австрийски ски курорт заради COVID-19

Ще рече, че ако всички германски общини се намираха на същото разстояние от Ишгъл както северната община Рюген в областта Мекленбург-Предна Померания, в Германия щеше да има с близо 50 процента по-малко заболели от коронавирус, допълва той. Влиянието на фактора Ишгъл и неговата отдалеченост не се променя с времето - колкото по-близко до скикурота е дадено селище или община, толкова по-силно са засегнатите от пандемията.

Баровете като огнище на зараза
Баровете като огнище на зараза

Много страни пострадаха заради Ишгъл
Подобен ефект като фактора Ишгъл не се наблюдава в нито едно друго огнище на заразата в Германия - нито в Елзас, нито в района на Хайнсберг рискът от заразяване не е бил така пряко свързан с близостта до огнището на заразата, както в случая с Ишгъл.

Изледването на IfW потвърждава теорията, че мудната реакция на властите след първите сигнали за избухването на заразата в Ишгъл е била фатална. Данни от 20 март показват, че една трета от всички случаи на коронавирус в Дания и една шеста от тези в Швеция са свързани именно с австрийския зимен курорт. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!