В момента има ваксини за абсолютно всички, обаче държавата абдикира от задълженията си и сега прехвърля топката към бизнеса. Държавата трябваше да свърши работата си, за да можем да имаме 60-70% ваксинирани.


Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на Асоциацията на българските заведения Ричард Алибегов.

"Причината е, че в последната година се даде гласност на всякакви антиваксърски настроения. Българинът се уплаши, че ще го чипират и ще му вземат ДНК-то. Няма стимулация за ваксинация, а трябва да се опита всичко, което правят нашите колеги в Европа.

В Гърция, например, дават ваучери. Има много обсъждания, но нищо конкретно не е взето'', допълни Алибегов.

Да, мерки трябва да има, но така и не се видя какъв е приносът на затворените заведения за спирането на разпространението на вируса. В заведенията се спазват всички противоепидемични мерки, както и изискването за капацитет до 50 процента, каза още той.

Алибегов потвърди позицията на бранша, че не желае настоящият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров да остава на поста и в следващото правителство.

На въпрос дали заведенията подготвят протести, ако държавата реши отново да ги затвори, Алибегов уточни, че преди протестите трябва да има диалог.