Еврозоната ще донесе безспорни ползи на България. Нашето присъединяване може да бъде постигнато с всички очевидни позитивни страни, след като бъде спечелена една подкрепа на общественото мнение за него. В това отношение ние оставаме длъжници.

Това заяви в интервю за БГНЕС Марин Райков, посланик на България във Великобритания и бивш външен министър и служебен премиер на България.

„Ние нямаме никакво основание да се чувстваме в недостатъчна степен пълноценни (за позицията на България в ЕС). Независимо от това няма съмнение, че присъединяването към еврозоната, и разбира се Шенген, имат своето геополитическо значение за нашата страна, от гледна точка на това, че сме свидетели на един труден период за целия ЕС и в по-широк план“, каза Райков.

„Потенциала на една икономика е от огромно значение за геополитическата тежест на съответната държава.

За нас, българите, присъединяването към еврозоната има очевидни плюсове, очевидни позитивни страни. Те са свързани до голяма степен със способността по-лесно да абсорбираме евентуален шок във финансовата сфера с една по-голяма прозрачност на ценообразуването с оглед на сравнителния анализ, който абсолютно всеки потребител ще може да направи.

Разбира се, присъединяването би било свързано и с несравнимо по-добри условия за разширяване на присъствието на чуждестранни инвестиции в страната“, добави той.

Дипломатът посочи, че остават и много стъпки, които да бъдат направени в бъдеще:

„В края на краищата, нашето присъединяване към еврозоната може да бъде постигнато до голяма степен с всички очевидни позитивни страни, след като бъде спечелена една подкрепа на общественото мнение за него. В това отношение ние оставаме длъжници.

Разбира се, говори се и за други критерии, за които ние ще трябва да положим усилия, например този свързан с инфлацията. Спечелването на общественото мнение остава безусловно един от ключовите критерии, за да постигнем по-широка подкрепа сред самото общество.“

На въпрос защо сме свидетели на изострена антибългарската реторика от македонските политици и защо новият президент на РС Македония Гордана Силяновска-Давкова предизвика дипломатически скандал, нарушавайки Преспанското споразумение с Гърция, Райков отговори:

„Очевидно е, че става дума за една известна незрялост. В периода на избори лесно се правят обещания, включително и екзотични.

В конкретния случай, каквито и да са били обещанията, каквито и да са били т. нар. вербалните изсилвания, това, което трябва да бъде направено, за да може да се осигури пътя на РСМ към ЕС в някакво, макар и далечно, бъдеще е очевидно.

Трябва преди всичко Скопие да се придържа към договорите, които е подписала. Това беше много ясно казано от Комисията и е позиция на 27 държави. Пред очите на европейската общественост ние видяхме как в този предизборен период се залага на една антибългарска, антигръцка и, по същество антивропейска реторика.“

„Ако има елемент на блокиране на процеса, който ще отведе до начало на преговори, това е, преди всичко, самоблокиране от страна на Скопие.

Не България е причината, поради която Скопие не може да започне преговори, а по-скоро нежеланието да се изпълнява Договора от 2017 г. (за приятелство, добросъседство и сътрудничество), нежеланието да се пристъпи оперативно и бързо към промяна на Конституцията, така че да може българския народ в РСМ да получи конституционни гаранции за своите права.

Ние видяхме, че необходимост от такива конституционни гаранции има – тази необходимост е крещяща и видима особено след всички посегателства, които бяха извършени спрямо дружествата, отделните членове на българската общност в РСМ", обясни дипломатът.

Марин Райков остава оптимист, въпреки всичко.

„Няма алтернатива, нито при изпълнението на очакванията на ЕС, нито в изпълнението на това, което в очите и на българската общественост, и на всички съседни, може да превърне РСМ в един наистина добър партньор по нейния път към ЕС.

Вярвам, че бъдещето ще донесе и на тях, и на региона, една радикална промяна в начина на говорене и начина на мислене. Не е възможно всичко, което е наследено от Югославския период да бъде съхранено и легитимирано в рамките на европейския процес.

Това е невъзможно, и е наивно подобна политическа програма да бъде лансирана с претенцията да бъде приета от нашите европейски партньори“, заяви Райков.

Запитан какви са последствията от геополитическия проект на Белград „Сръбския свят“ и сръбската намеса в Косово, Босна, Черна гора и Северна Македония, българският дипломат посочи, че европейската интеграция е един условен процес, защото се очаква от всяко общество да извърви определен път, да покрие определени условия.

„Моето дълбоко убеждение е, че разширението на ЕС за Западните Балкани няма алтернатива. Дали това ще стане бързо или по-бавно е въпрос, който зависи изцяло от капацитета за реформи във всяка една от тези страни.

Това са наши съседни държави, с които ние имаме интерес да поддържаме перфектни отношения. От тази гледна точка, не можем да не подкрепяме тяхната европейска интеграция, и ние я подкрепяме без никакво съмнение“, подчерта Райков.

„Да оставиш зад гърба си държавна идеология, наследена от тоталитарното минало, е една първа стъпка. Аз вярвам, че както сърбите, така и народа на РСМ, с когото имаме обща история и произход, ще съумеят да извървят този път“, каза той в заключение.