Изказването на Владимир Путин показва спокойствие заради избора да говори повече по вътрешнополитически теми. В политическата култура на Русия има една особеност - няма непланирани или некоординирани изказвания. Няма самосиндикалност.


Значимостта на подобно събитие като днешното идва от интереса към Владимир Путин. За международната политика каза малко, но важни неща, коментира пред БНР политологът Станислав Бачев.

В традиционната си реч пред двете камари на парламента Путин се оплака от продължаващите враждебни и необосновани действия срещу Русия.

Според политолога важна точка от речта на Путин е вниманието върху видовете въоръжения: „В настъпващата нова архитектура на сигурност е важно, че ядреното оръжие ще се превърне в легитимиращ фактор за държавите, които ще участват активно в нея.

Може би тепърва ще видим официално в клуба на държавите с ядрено оръжие да влязат още две държави... Той засегна въпроса и за хиперзвуковите оръжия, и за лазерните“.

Бачев допълни: „Очевидно имаме конкуренция в нишата - кой ще бъде по-услужлив към определени столици и посолства.

Ние отдавна сме по този път и с атомната централа, и с шпионските скандали. Това са нормални неща за държавните отношения, но в момента се вадят новинарски скелети, за да се обслужва определена политическа конюнктурна цел... Войната е политически акт от началото до края.

Крайната цел е политическа, а не военна победа.

Една от тези цели е спирането на „Северен поток“ 2. Оръжията са предназначени да пречат на войната, а не да я водят. Това е смисълът, който трябва да търсим в нашумелите маневри на руската армия. Защо у нас фокусът е насочен към маневрите на Русия, а не към най-голямото военно учение на НАТО от 30 години насам“.

Политолога подчерта, че за да има последователност, а не хаос в международните отношения, трябва да се артикулира новата структура на сигурност.

„Това може да стане чрез изработването на нов обществен договор, който отчита промените и в общата основа при Китай, Русия, САЩ, и нагоре по нивата. Важно е да се запази диалогът и усещането за нормалност.

Важно е и САЩ да намерят пътя към това, което в миналото ги обособява като велика държава. Този процес е насочен навътре, а не с агресия към останалите“, смята политологът.