Опасност от сериозни земетресения в Бургас няма. Това увери ръководителят на департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев.

Той разкри дали бургазлии трябва да се притесняват след земетресението, което около 14 часа днес разлюля жестоко жителите на по-високите блокове в града

„Бургас не е земетръсен регион, а разломните системи около него са доста по-далеч. Така областта може да се определи като „асеизмична“ или несеизмична.

Тук говорим за територията на юг, защото около носовете Емине и Калиакра, все пак можем да говорим за по-сериозни трусове“, обясни проф. Ботев, цитиран от Флагман.бг. 

Неописуема паника в Истанбул след 5.8 по Рихтер, сбъдват ли се апокалиптичните прокоби ВИДЕО

Той категорично заяви, че опасност от трусове, които да нанесат щети по инфраструктурата в Бургас, няма. Въпреки това бургазлии трябва да се подготвят за вторични трусове след големия, който бе усетен днес.

Силният трус в Турция изправи на нокти редица български градове ВИДЕО

Според проф. Емил Ботев се очакват най-малко по 10 слаби земетресения след засечения на около 60 км югозападно от Истанбул в Мраморно море трус днес. По официални данни, земетресението е било с магнитут между 5.5 и 5.6 по скалата на Рихтер.

Първа информация от Бургас за силния трус

„Във всички случаи обаче мраморноморската разломна система е продължение на огромния анадолски разломен линиамент, който минава през Истанбул и по южното крайбрежие на Мраморно море, през Босфора и стига до Дарданелите. На изток този линиамент има по-големи възможности и там земетресения с магнитуд 7,5-8 не са изключение.

Трябва да подчертаем, че за района на Истанбул и по-точно източно от него, където е и сега това земетресение, турските екипи от сеизмолози очакват трусове с магнитуд по голям от 7.

Зловещо: Трусове над 7 по Рихтер ще ударят на километри от българската граница

Никой не може да каже точно кога ще се случи във времето, но в недалечно бъдеще там ще имат много силно земетресение, което би трябвало да бъде по-сериозно усетено и със сериозно въздействие на нашата страна.

Под „сериозно” имам предвид може да доведе до силни разлюлявания, счупени прозорци и падане на елементи от покривно пространство. Но това само в случай, че магнитудът е около 7 и по-голям”, обясни още сеизмологът.

Проф. Ботев каза още, че в момент на трусове бургазлии не трябва да се притесняват или да изпадат в паника, но да имат предвид, че при такива земетресения има опасност предмети и елементи от сгради да падат.

„Хората трябва да се замислят какви предмети поставят по стените или по гардеробите вкъщи, препоръчително е да няма лесно подвижни предмети.

В моменти, когато се усеща някакъв трус, хората трябва да се отдалечават от прозорците, тъй като са най-неустойчиви и могат да доведат до наранявания”, посочи още проф. Ботев.

*Проф. Емил Ботев е завършил физика в Софийския университет през 1979 г. - Оттогава работи в Геофизичния институт на БАН. Заместник-директор е в периода от 2002 до 2006 година. До тази година ръководи департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН. В момента ръководи 3 международни проекта, единият е към Фонда за научни изследвания.