Докато във вътрешен план се боричкаме кой прокурор крив, кой прав, РСМ за пореден път ни унижи пред всички, изричайки крайни лъжи.

Както БЛИЦ писа, ремиерът им Димитър Ковачевски, който участва в срещата на върха в Исландия, посветена на войната в Украйна, нападна България, позволявайки си да я сравни с Русия.

Паралелно с него, от Белград страната ни беше атакувана и от президента им Стево Пендаровски, според когото преиначаваме историята.

"Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна", най-нагло заяви Ковачевски, допълвайки, че:

"Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа. Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация.

Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт". За него ние сме страна, която: „Проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права".

Президентът Стево Пендаревски се включи в атаката, като с противоречие с всякаква етика и европейски норми, заяви, че трябва да има черни списъци за български граждани и политици, защото: 

"Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония", каза той, коментирайки забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6-ти май тази година, който трябваше да участва в панихида на българското военно гробище в Ново село, Струмица.

„Лицата, които имат териториални претенции няма да влизат в Македония, а ако евродепутати искат да дойдат в Република Северна Македония като част от делегация на ЕП, са добре дошли, но в лично качество, независимо какви са техните мотиви, може да им бъде забранено влизане в страната”, каза още той.

„България преиначава историята”, беше върхът на наглостта и арогантността на македонския президент.

Вероятно Ковачевски и Пендаревски отлично знаят истината, но е факт, че именно свалените гащи на българската дипломация провокират тяхната все по-увеличаваща се и агресираща наглост спрямо страната ни,, пише flagman.bg.

България спрямо Македония действала така, както Русия към Украйна

Да видим:

1. България е първата страна в света, признала Република Македония като независима държава още през 1992 г. Истината е, че Македония може да се нарича и е държава, благодарение и на нашата позиция преди повече от 30 години;

2. България отвори границите си, за да оцелее РСМ по време на ембаргото;

3. За сметка на българските данъкоплатци хиляди техни младежи получиха безплатно образование и стипендии;

4. Благодарение на хилядите паспорти, които им дадохме, получиха възможност да работят в цяла Европа и затова годишно се вливат около 1 млрд., повтарям - ЕДИН МИЛИАРД евро в РСМ;

5. РСМ е получила и дарение от 94 танка и 108 гаубици ремонтирани до 100 % ресурс плюс пълен боекомплект за всеки танк и гаубица, като само ремонтите и боекомплектите струваха на българските данъкоплатци почти 5 милиона лева;

6. Построихме им полеви болници;

7. Подкрепихме РСМ и за НАТО;

8. Не спряхме да ги покровителстваме вече толкова години

Какво получихме:

1. Исторически фалшификации, опити за промяна на историята, присвояване на наши исторически личности - Гоце Делчев, Димитър Талев, Тодор Александров, Христо Смирненски, св. Климент Охридски, Наум, Черноризец Храбър, Презвитер Козма, Константин Преславски, Братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Стефан Веркович, Антон Попстоилов, Райко Жинзифов, Григор Пърличев, Йордан Константинов-Джинот и редица други.

2. Непрестанно увеличаващ се език на омразата;

3. Дезинформация в учебниците;

4. Строеж на паметници на велики българи, които българи представят за свои;

5. Рушене на други паметници, свързани с историята ни;

6. Нападения и забрана на български клубове (включително и спешни промени в законите заради това);

7. Заплахи над лица с българско самосъзнание;

8. Опит за убийство на лице, определило се като българин.

И после РСМ ни нарича фашисти. Я пак, клети титовчета? Ние ли сме фашисти, ние ли заплашваме, бием, рушим, палим? В нашите медии ли ежедневно присъства антимакедонска реторика, наши ли политици призовават да се запалят и унищожат вашите клубове, ние ли призоваваме към разплата и дори убийства?

Напротив, даже си имаме платени журналисти, „общественици и „историци”, подгънали коленца, отразявайки и агитиращи за  вас, а управляващите ни, пътека направиха до страната ви, за да ви угодят.

Ние ли не си отваряме досиетата, за да се види кой кого е заплашвал, промивал самосъзнанието му и преследвал. Или вие криете истината за създаването на днешна Македония, репресиите срещу българите, погромите над тях?

Страна, чиято реторика, чиято държавна доктрина е основана изцяло на антибългарска основа и на най-високо ниво ежедневно атакува България, си позволява да критикува, да заплашва, да обвинява! Вие, титовчета, надминахте най-мрачните режими в историята и единствено времената, в които живеем, ви пречат да изпратите в лагери всички, определящи се като българи!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук