Във връзка с изявлението на премиера на Република Северна Македония (РСМ) пред Съвета на Европа, Министерството на външните работи (МВнР) на Република България подчертава, че е недопустимо заявяването на загриженост за основните права на дадена общност да бъде използвано като претекст за необосновани и язвителни нападки към държава член на Европейския съюз.

Изявлението на премиера на РСМ за пореден път ясно показва реалното отношение на Скопие към основни ценности на Европейския съюз (ЕС) и отхвърлянето на правото да се реагира на съществуващите дефицити. Това се казва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството.

По време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна.

Всяка аналогия със страданията на украинския народ в настоящата неоправдана война на Русия е цинична и недопустима, се казва в позицията на МВнР.

Европейската перспектива на РСМ минава през стриктно придържане към европейския механизъм, създаден през юли 2022 г. Опитите за отклоняване на общественото внимание от липсата на воля за изпълнение на поетите ангажименти не са продуктивни и се разминават с декларираното от Скопие желание за изграждане на добросъседски отношения, пишат от МВнР.

Ковачевски отново се озъби на Радев и охули България: Изобщо не преговаряме с вас, а единствено с ЕС

От ведомството заявяват, че особено притеснително в изявлението на министър-председателя Ковачевски е внушението, че ако РСМ не продължи пътя си на преговори за присъединяване към ЕС, това би имало отрицателно въздействие върху Албания. България последователно подкрепя европейската интеграция на всички държави в Западните Балкани въз основа на собствените им заслуги. За разлика от РСМ, Албания пълноценно е отворила присъединителните преговори и скоростта, с която ще напредва, зависи единствено от нейния напредък в процеса на реформи, пишат от МВнР.

Призоваваме властите в Скопие да покажат политически кураж и да започнат да изпълняват ангажиментите, които са поели пред всички държави членки на ЕС, за да завършат фазата на отваряне на присъединителните преговори. Отговорността за европейското бъдеще на Северна Македония е в собствените й ръце, се казва още в позицията на МВнР.

В същото време стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов на церемония в Гербовата зала утре, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Любчо Георгиевски е председател, а Благой Шаторов – секретар на закрития от властите в Република Северна Македония български културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указите за придобиване на българско гражданство на основание на техния български произход.

Така се срага край на един от парадокс, а именно председателите на българските клубове в РСМ да нямат българско гражданство, въпреки заплахите, вербалните и физически посегателства срещу някои от тях и срещу клубовете им, разкрити през април 2022 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук