Бумът на заболели от коклюш у нас накара мнозина да се притеснят, а други дори заговориха за извънредни мерки, подобни на тези от пандемията от Covid-19.

Здравното министерство действително въведе извънредни мерки, които включват по-ранна имунизация на новородените. Експерти многократно обясниха, че те са най-застрашени, тъй като все още нямат никакъв имунитет.

Освен това започват да работят и кабинети за препоръчителна, но не задължителна ваксинация на бременни. Това предпазва новородените, тъй като те придобиват имунитет чрез майката, който ги пази известно време до навършването на възрастта за ваксиниране. 

Въпреки мерките, много хора са разтревожени и новините за ръста на заболелите от коклюш ги вълнуват много повече от предизборните драми.

БЛИЦ попита своите читатели: Ще се справи ли България с епидемията от коклюш? Оказва се, че обществото ни е силно разделено по темата. 

Може би е изненадващо, че повечето хора имат доверие на здравните власти. 35,51% смятат, те вземат адекватни мерки в борбата със заболяването. 

30,29% заявяват, че не това е най-важният проблем в страната. 

28,08%, обаче, още помнят кошмара от Covid-19 и предричат повторение на ситуацията. 

2,41% изобщо не се интересуват от темата, тъй като смятат, че не са застрашени. 

 

Гласувайте и в новата ни анкета ТУК, където ви питаме: "Ще се променят ли отношенията между България и РСМ след клетвата на Гордана Силяновска?"