Съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията в Сирия. Очаква се да бъде приета резолюция, в която се предлага спирането на всички бойни действия за срок от 30 дни.
Примирието не се отнася до ударите срещу екстремисти от организации като „Ислямска държава”, „Ал Кайда” или фронта „Ан Нусра”.
 
Спирането на боевете би позволило да бъде доставена хуманитарна помощ на милионите нуждаещи се. Особено критична е ситуацията в контролираната от бунтовниците област Източна Гута край Дамаск. От началото на седмицата при бомбардировки на сирийската авиация там бяха убити около 350 души.
 
Вчера командването на въоръжените сили на Русия съобщи, че преговорите за мирен изход от ситуацията в Източна Гута са се провалили и че бунтовниците са пренебрегнали призивите за спиране на огъня. Според руските военни бунтовниците в Източна Гута не позволяват на цивилните да напуснат конфликтната зона.
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в речта си пред Бундестага, че ЕС трябва да разработи отговор на растящия глобален натиск в икономическата и политическата сфера, съобщава „Ройтерс“. Тя добави, че тази тема ще бъде в духа на срещата на върха на ЕС, която ще се състои тази седмица.
 
„Убедена съм, че първо, светът не ни чака - нито нас в Германия, нито нас в Европа, и второ, повече от всякога се нуждаем от европейски отговори на наболелите, големи въпроси на нашето време“, каза тя.
 
Меркел също така осъди убийствата на цивилни в Сирия и ги определи като "клане". Тя добави, че Берлин ще протегне ръка към Русия в опит насилието да се спре.
 
„Това, което виждаме в момента, са ужасни събития в Сирия. Един режим, който се бори не срещу терористи, а срещу собствения си народ. Убийствата на деца, разрушаването на болници, цялото това клане трябва да бъде осъдено. Това искане се отнася и за съюзниците на режима на Асад, особено за Иран и Русия, които също са отговорни. Нашият федерален външен министър ще разговаря по телефона днес с руския си колега. Европа трябва да играе по-голяма роля в прекратяването на това клане, трябва да направим всичко по силите си, за да сложим неговия край“, каза канцлерът.