Случаите, за които става въпрос за намаляване на индивидуалния коефициент, са свързани с хора, които преди 1997 г. се се осигурявали върху максимални или над максималните осигурителни доходи, а след 2000 г., ако са се осигурявали върху минималния осигурителен доходи, имат периоди, в които не са се осигурявали. Това обясни председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов в ефира на Нова тв.

„В момента тече четиримесечният срок, в който трябва да приключат производствата по изчисляването на размера на пенсиите, става въпрос за новоотпуснатите пенсии, и тогава ще стане ясно какъв е процентът на хората с намалените пенсии”, поясни той.

Според него има три варианта, за да не се стигне до намаляване на пенсиите.”Това, което може да се направи, е да няма промени в хода на осигурителния път на всяко едно лице. Започнал си по едни правила- приключваш по тях.  Другото решение е да има право на избор по кои правила да се пенсионира. Третото решение е в края на годината да има обществено обсъждане, за да се предявят съответните мерки”, поясни той.

Според заместник-социалния министър Султанка Петрова подчерта, че правителството на два пъти е увеличило пенсиите. Тя заяви, че най-вероятно предлаганите промени няма да бъдат приети. „Ние ще продължим да работим за това хората да получават достойни пенсии за това, което са изработили. Аз мисля, че това няма да остане в този вариант. Това ще се промени и затова има различни становища. Може би наистина трябва да се направи тази оценка на въздействието.

Тя подкрепи мнението на Хасан Адемов, че не трябва правилата за пенсиониране да се променят в движение.