Баба дължи 10 842 лева на НОИ, защото получавала пенсия без да представи необходимите документи за стаж. Това става ясно от дело в Административния съд в Пловдив. Цялата сума, за която от института претендирали, била за над 37 000 лв., но част от парите били опростени по давност, съобщава „Телеграф“.
 
С увеличението през годините възрастната жена взимала едва 131 лв., пенсия, показват данните от делото. Тя обжалвала в съда заповедта на НОИ за остатъка от сумата, тъй като смятала, че не трябва да връща парите. В последните години преди да се пенсионира работела като свободна професия и нямала нужните документи. Преди това била комсомолски секретар на трудов договор, преводачка в различни фирми.
 
По служебен път от НОИ изискали част от липсващите документи и от съответните дружества им ги представили. Въпреки това за времето от 2011 г. до средата на 2015 г. оттам приели, че пенсията ѝ за осигурителен стаж и възраст е била неправилно изплащана и пенсионерката трябва да върне парите.
 
Според съда, пловдивчанката не е удостоверила стаж от втора категория труд – 10 г. и 9 м., както и 23 г. и 4 м. от трета категория. Фактът, че жената не можела да докаже посочения в заявлението си до НОИ осигурителен стаж, означава, че го няма и въобще не е имала право на пенсия. Затова жалбата ѝ е отхвърлена, а пенсионерката трябва да плати и 350 лв. за юрисконсултско възнаграждение на отсрещната страна.
 
Липса на архив в предприятието е една от причините, поради които хората не могат да докажат придобития трудов или осигурителен стаж, коментираха от НОИ. Другият проблем са непредадени разплащателни ведомости и трудовоправни документи на прекратени осигурители без правоприемник в осигурителния архив на института.