В последните години позабравеният бивш военен министър на Иван Костов - Бойко Ноев, си намери ново поприще – говорител на Цветан Василев и Емилиян Гебрев. Обикаля телевизионните студиа и харчи скъпото ефирно време, при това за пробутването на една и съща, отдавна изтъркана и многократно опровергавана хибридна опорка – че в отравянето на Емилиян Гебрев през 2015-та година имало „българска следа“.

А последната му изява в неделя вечер по Нова телевизия при Лора Крумова, не направи никакво изключение от правилото – пак намеци за „руски“ връзки в прокуратурата (интерсено какви, след като тримата извършители от ГРУ бяха обвинени за отравянето), пак „български“ помагачи, които никой не разследвал...

Всъщност Ноев е типичен пример за пребоядисал се от комунист в „демократ“. През 80-те в учи международни отношения в Москва, а кой можеше да си позволи в годините на тоталитаризма да завърши образованието си в братския Съветски съюз, е риторичен въпрос – само най-доверените на комунистическия режим лица.

През 82-ра Ноев вече е агент на разузнавателното управление на българското министерство на народната отбрана (познато като РУМНО), а публикации за шпионската му кариера посочват, че по това време е работил и в услуга на разузнавателното управление на Съветската армия (познато като ГРУ), за която си дейност даже е награден.

Крепко приятелство свързва Ноев с Емилиян Гебрев – човекът, на когото Цветан Василев подари „Дунарит“ след фалита на КТБ и след като в началото на 2015г. беше разобличена престъпната му схема му с Константин Малофеев и фамозния белгиец с руски паспорт Пиер Луврие. Защото именно по времето на Ноев като военен министър, лицензът на Гебрев за търговия с оръжие първо беше отнет, а няколко месеца по-късно – възстановен. Говори се, срещу крупна сума в долари.

От друга страна бившият военен министър е бил до 2014 г. служител на трудов договор не къде да е, а във фирмата „Бромак“ – основната фирма на Цветан Василев, чрез която същият беше акционер във фалиралата КТБ. А от дневника за посещения в банката става ясно, че до фалита на същата Ноев е чест гост на Василев в кабинета му.

Тоест именно Ноев е „топлата връзка“ между Василев и Гебрев и нищо чудно след фиаското с Малофеев точно негова да е била идеята за колаборацията помежду им при превземането на „Дунарит“.

И разбира се – какво по-добро прикритие на тази връзка от пробутването пред обществото на лъжата, че между отравянето на Гебрев и интересът му към „Дунарит“ имало нещо общо.

Всъщност между отравянето на Гебрев и апетитът му към „Дунарит“ няма и не може да има никаква връзка, да не говорим за „българска следа“ в това престъпление. Просто защото през 2015-та година в „Дунарит“ управляващ беше човека на Малофеев Пиер Луврие, а Гебрев спокойно въртеше оръжейния си бизнес с фирмата „Емко“.

Едва след като схемата на Цветан Василев с руския православен олигарх лъсна (Василев му хариза накуп активи за над 1 милиард евро срещу 1 евро), а впоследствие и втората пионка на Малофеев – руснакът Дмитрий Косарев също беше разкрит като негово подставено лице, на сцената се появи Гебрев.

Това стана повече от година по-късно, като с помощта на доверените лица на Василев Гебрев се опита да увеличи капитала на „Дунарит“ и така да сложи заедно с укриващия се в Сърбия банкер-беглец ръка върху русенското предприятие.

И до момента не е известно на какво основание Гебрев се смята за „собственик“ на „Дунарит“, при положение, че през 2016-та акциите в завода бяха запорирани от КПКОНПИ и НАП и нямаше как да бъдат придобити от него, а едва през 2022-ра капиталът на дружеството беше увеличен, но по-важното е, че цялата тази схема през годините беше неумело прикривана с хибридката на Бойко Ноев за „българската следа“ в отравянето.

Нищо, че през 2020г. самият Христо Грозев от разследващия сайт „Белингкат“ посече лъжите на Ноев и заяви, че в отравянето на Гебрев са замесени руските тайни служби, но това е станало не заради „Дунарит“, а заради недоволството на руската страна и на негови конкуренти, от търговската дейност на Гебрев (фирмата „Емко“ на Гебрев е била доставчик на оръжие за Украйна).

Изводът му е именно заради несъвпадането по време на заявените намерения на Гебрев да придобие завода и самата акция против него. Христо Грозев тогава посочи в ефира на бТВ, че подобни операции се планират от ГРУ с месеци и години и няма как през 2015г. (когато е опитът за покушение против Гебрев), подобна привръзка да бъде направена.

Но нищо - през декември 2023-та Бойко Ноев за Н-ти път се надява на късата памет на хората и за Н-ти път пробутва в телевизионния ефир манипулацията за „български помагачи“ и че прокуратурата не била разследвала тази измислена от тях „връзка“. Познайте дали в този хор в същия момент не приглася и Цветан Василев? Познахте – и той за една седмица даде две „интервюта“ – едното пред агента на ДС Веселин Дремджиев – пак за „лошата“ прокуратура и „лошия“ Пеевски. Както се казва – старото приятелство ръжда не хваща, а Щирлиц и господарите му пак са на дневен ред.

Само че другарите са забравили, че отдавна на шпионските им глупости никой не се връзва. Просто защото времената са други и хибридните им мероприятия, на които са ги учили приятелите им от руското разузнаване, вече са с изтекъл срок на годност.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук