Командващият 6-и флот от ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого заявил, че продължителността на патрулирането на американските бойни кораби в Черно море може да бъде увеличена до 4 месеца. ”Това зависи ще станат ли предизвикателствата в региона повече или по-малко спешни” – заявил той, цитиран от РИА "Новости".
Такова съждение адмирал Фого не изказва за първи път. Сега той официално предупреди Европа за нарасналото присъствие на американски ВМС в Черно море, където между впрочем никой не ги е канил. Негативните последствия са напълно предвидими.
 

Според конвенцията "Монтрьо" (1936), кораби от не черноморски държави с общ тонаж до 30 хиляди тона могат да се намират в акваторията на Черно море не повече от 21 дни. Самолетоносачи изобщо не могат да преминават през Босфора. („Адмирал Кузнецов” се води авионосен крайцер.)
 
Изказването на адмирал Фого вероятно се опира на заседанието на военните министри от Алианса на 26-27 октомври, когато е обсъдено усилването на присъствието в Черноморския регион.
 
През февруари-март 2014 г. американската фрегата Taylor пребивава в Черно море с 12 дни над максимално допустимите от конвенцията 21 дни, като задържането е обяснено с отстраняване на счупен винт на плитко на 12 февруари при влизане в турското пристанище Самсун. Пак тогава, на 3 април, Сергей Лавров заяви, че кораби на САЩ „два пъти удължавали присъствието си извън установените срокове”.
 
Екип на БЛИЦ