Запознайте се с Ивайло Пенчев – милионер, партиен спонсор и скандален бизнесмен, който често се излага пред широката публика с опитите си да се представи за жертва на системата в България.

Преди ден създателят на българските стени за катерене публикува поредния си гигантски пост в социалната мрежа „Фейсбук“, в който на дълго и широко разказва как бил „рекетиран“ от ръководството на „София тех парк“, защото си забавил проекта за сграда в парка. И последвали дълга редица от преговори и съдебни дела – между частната „Уолтопия“ на Пенчев и държавната „София тех парк“, която обаче, въпреки че е на държаното от ПП-ДБ Министерство на иновациите, според милионера била на… председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

В дългия си пост (писан с доста съмнителен правопис) Пенчев не представя нито едно доказателство за твърдението си. „Казали му“, че това било така и той, разбира се с охота публикува твърдението без доказателства, но с доста злостни епитети.

Интересен момент е, че дори медии, които обичайно безкритично публикуват едно към едно излиянията на Пенчев (и не само), този път са решили да си „вържат гащите“ и са сложили бележка под линия, че не разполагат с данни, че Пеевски някога е имал нещо общо с Техпарка.

Всъщност истината е много проста и тя е лесно проследима – както за Пенчев, така и за медиите. „София тех парк“ е и винаги е било държавно дружество, принципал на което във времето са били две министерства – на икономиката, а след това и на иновациите. И ако някога в тези министерства е имало партийно присъствие, то може да бъде открито през 2021 година, когато икономически министър в първия служебен кабинет на Румен Радев е настоящият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

По-късно министър на иновациите в кабинета на ПП беше Даниел Лорер, а около тези две имена са наредени все хора на ПП или президента. Всъщност от 2021 година досега властта в държавата се държи от тези хора и няма нищо общо нито с ДПС, нито с Пеевски. Които и преди 2021 година бяха в опозиция близо 10 години…

А Пенчев отлично знае това, защото според медийни публикации е бил чест гост на луксозните почивки на партийни лидери от „Продължаваме промяната“. След като преди това на принципа на Кафка, че „един идиот е просто идиот, двама идиоти са двама идиоти, десет хиляди идиоти са политическа партия“, прави дарения за „Да, България“.

И като стана дума за дарения, може би е добре да се припомни, че благотворителността не е една от добрите черти на Пенчев. При него обичайно проявата на милосърдие се случва под условие. За последно около него се зашумя в началото на март 2020 в разгара на ковид кризата, когато дари пари под условие на Александровска болница.

Условието му беше с тях да се купят респиратори, а ако негови служители заболеят от коронавирус, то те да се лекуват с предимство. Тогава от ръководството върнаха дарението от 222 000 лева с мотива, че подобни условия са антихуманни и няма как да приемат подобна сделка.

Напълно присъща, всъщност за човек с мисленето на Пенчев. Няколко години по-рано той шокира отново цялото ни общество се изцепи, че заплати от 700-800 лева не съществуват в България. Броени дни по-късно той се извини за изказването си, като нарече сам себе си парвеню, но това не изми срама от изявлението му. Още повече, че се оказа, че и в неговата компания има подобни заплати. Пак скандал предизвика и отношението му към жените, по-специално – с обява за асистентка, която той беше пуснал във фейсбук.

В нея освен критерии като „да е мъдра – да знае, че хората са слаби по природа, но въпреки това са годни за обичане“ и "да има свободен дух“ фигурира и следното изречение: "Горните изисквания автоматично изключват дами с енвайърменталистка настройка, грийнпийски, социалистки, интелектуалки и всякакви джъстис уриърки.“ Тези му думи се възприеха от феминистки настроени хора и най-вече от левите от тях като силно антифеминистки.

На фона на всички медийни, че и човешки гафове на Пенчев, последният му пост е просто поредното доказателство, че човек не може да надскочи себе си. И никакви пари, политически връзки или медийно внимание не могат да му осигурят достойнство, чест и мъжкарство. Или както казва Буковски: „Проблемът със света е, че умните хора са пълни със съмнения, докато глупавите хора са самоуверени“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук