България отново е на дъното в Европейския съюз в Индекса за 2022 година за корупция на международната организация за борба срещу корупцията "Трансперънси интернешънъл", предава БНР.

Страната ни е поставена на 72 място с индекс от 43 пункта. На последното място сред страните от Европейския съюз е Унгария с индекс от 42 пункта.

Според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов, сред причините да сме на последните в Европа места е продължаващата политическата криза у нас.

"Въпреки краткия живот на 48-ото Народно събрание имаше законопроекти, които се опитваха да въведат практики като в Унгария и в Русия", коментира той.

"Нещо повече, дори и тогава, когато в България е имало личности, политически екипи, които са поемали по-категоричен ангажимент за това "да изчистят" българските институции от масираната корупция, тази амбиция "благополучно" е заглъхвала с времето.

При представянето на резултатите от последното проучване на "Трансперънси интернешънъл" Огнян Минчев  посочи, че не можеш да бъдеш власт в България и да останеш на власт, ако не си потопиш пръстите в меда".

" Самата олигархия, която е гръбнака на икономическата и на политическата власт в страната, няма да те остави, ако продължаваш да бъдеш принципен и категоричен в прочистването на държавата", подчерта още Минчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук