Имам дъщеря, която от 10-годишна възраст е онлайн. Трябва да се съобразим с факта, че децата - нашите и всички по света, са онлайн-поколението, и в по-голямата част от времето си те са там. И вербовчиците на терористи също са там. Познавам много добре българското семейство - то е в криза. Може би училището е мястото, което да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца. Това заяви във "Всичко коз" психологът Христо Монов по повод разкритията за 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван онлайн да извърши атентат.
 

"Познавам много добре българското семейство , то е в криза, може би училището е мястото, което трябва да наситим с достатъчно добри психолози за тези деца.
 
Конкретно за това дете мисля, че начинът, по който тръгнахме, може би наистина ще го направи терорист. Познавам практиката във Франция - там във всички случаи семействата на тези деца не излизат на светло", посочи Христо Монов. "Там имат програми, сменят не само идентичността си, сменят и държавата.
 
Нека да извлечем доброто от този случай, а то е, че действително трябва да свалим розовите очила, че живеем в реалност, която е много страшна за децата ни. И като възрастни - и като родители, и като професионалисти на различни позиции, да се събудим и да вземем адекватни мерки, защото това са деца", подчерта Христо Монов.
 
Арабистът проф. Владимир Чуков добави, че авторитетът на бащата в пловдивското семейство, се оказал по-слаб от авторитета на онлайн-заместителя му - анонимният вербовчик на Ислямска държава. "Заместителят там е толкова силен, че е заместил бащата, това се оказало по-силно от всичко, сторено от бащата през тези всички години. И се появява някакъв измамник, някакъв имам, който го омотава в мрежите си", отбеляза Владимир Чуков. 

Проф. Владимир Чуков във "Всичко коз"
 
Той даде пример с Франция, където след атентата срещу редакцията на "Шарли Ебдо" "отделиха много сериозна сума за проучване на френския салафизъм". "Ние трябва много внимателно да изследваме понятието "конверсия" (сменянето на една религия с друга). За съжаление за тези неща ние на този етап всичко, което казваме, е че дюнерът ни пази, че Ахмед Доган е гарант. Но това беше през 90-те години, а сега сме 2019: отдолу клокочи, много сериозни процеси вървят", изтъкна арабистът. 
 
"Във Франция 300 млн. евро отделиха, за да проучат кой напуска католическата религия и става мюсюлманин, кои от мюсюлманите стават салафисти, кой ги зарибява. Във Франция 90% от конвертитите стават салафити (вариант на исляма, налаган по света от Саудитска Арабия). Миналата година направихме изследване с колегите от ТРЕНД, хванахме таргет-група ромите мюсюлмани. Но това е по-скоро маргинализирана група, в която правят такива крачки заради финансов недоимък. Докато тук (в Пловдив) нямаме финансов недоимък, а елитен пласт, който очевидно не издържа", констатира проф. Чуков.