Американският конгресмен Пийт Сешънс хвърли в смут протестърите в България. Прегърна братски българския главен прокурор Иван Гешев по време на вчерашната международна дискусия за последиците от руската агресия в Украйна, провела се в Конгреса на САЩ във Вашингтон.

Вместо обвинения по закона „Магнитски“, както тръбяха родните ни „реформатори“, Гешев радушен прием – той бе посрещнат с прегръдка от Сешънс и поздравления от Робърт Адерхолд – двамата конгресмени, организирали международната дискусия и поканили българския главен прокурор за участие 71-та годишна Национална молитвена закуска, давана от американския президент.

Как ли се чувства сега острието на „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който преди 2 дни обяви, че американското правителство нямало общо с посещението на главния прокурор в САЩ и, както се оказвало, заминал там като турист и щял да гледа молитвената закуска на видео.

Ето, има ги и на снимки с Гешев конгресмените, поканили го на форум с лидери от Балканите във Вашингтон. Тези или други имена искахте да научите, г-н Мирчев? Защото сигурно има и още, но бъдете търпелив. Видяхте ли, че в дискусията е участвал и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, награден у нас преди 15-ина години с Орден „Кирил и Методий“ за всеотдайната си работа за просперитета на страната ни. Защо не попитате някого от тях за чия сметка е „туристическото“  пребиваване на главния прокурор е във Вашингтон? И какви щети е нанесъл на бюджета на прокуратурата.

За сведение, на подобни международни обсъждания и традиционни молитвени закуски в САЩ не се ходи по желание, а по изрична персонална покана. И това е чест не за дадената персона, а за държавата, от която идва. Във Вашингтон никого не питат – официално или частно е посещението. Важното е, че си там, защото са те уважили и поканили.

Нима американските конгресмени са поканили случайно Гешев на дискусията за необходимостта от изграждане на трайни и работещи партньорства между институциите от държавите в Югоизточна Европа в условията на засилващо се руско влияние в региона? И че на форума участват представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и др. Сред гостите е бил и Роберто Монтела, генерален секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Американците са поканили Гешев по една проста причина. Те са практични хора, вярват на дела, а не на думи, разграничават пропагандните клишета от истината. Знаят, че не друг, а българската прокуратура противодейства решително на действията на руските разузнавателни служби в страната и на Балканите. Познават серията от разследвания, довели до отзоваването от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет.

Защо видните мъже зад океана не поканиха друг българин на обсъждането на парещия международен въпрос за засилващото се влияние на Москва – например Кирил Петков или обявилия се за монополист на правосъдната реформа и на светлото бъдеще в България Христо Иванов? Защото нямаше да чуят истината. Тази, която изрече Гешев - че в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние. А и нали щеше да им бъде поискано обяснение за „Гемкорп“, за купуването на руски газ чрез посредници (някои наричат това нарушение на санкциите срещу Русия), както и куп действия на реформаторите под паравана на демонстративното изгонване на десетки дипломати и служители в руското посолството (иначе довело само до беди за държавата).

Какво каза Гешев на форума? Че заедно евроатлантическите партньори са по-силни, че членовете на американския конгрес и представителите на евроатлантическите страни от Балканите трябва да предприемат съвместни действия по гарантиране на общата си сигурност. Защото през последните години, наред с шпионажа, като средство за зловредно влияние, все по-често се използват политическата корупция, хибридни атаки, „фалшиви новини“, кибератаки, заобикаляне на санкции чрез трансфер на криптовалути. „За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така  и между съответните институции в партньорските страни“, добави той. 

Е, как тези истини, огласени не къде да е и не от кого да е, няма да разстроят част от българските политици, които всячески се стремят да свалят Гешев от поста, обявявайки го за виновник за собствената им некадърност и недалновидност.

Появата на снимки на Иван Гешев с конгресмени и представители на страните от Югоизточна Европа от форума по сигурността  очаквано вбеси и един от най-първите глашатаи на реформата (някога се наричаше „риформа“). Верният трол на „Промяната“ Атанас Чобанов не се посвени да принизи посещението на главния прокурор в Конгреса на САЩ, пускайки в BIRD поредна фалшива новина - че единият от организаторите на форума за ограничаване на руското влияние в Югоизточна Европа, които са поканили Гешев за участие в разговорите, е разследван за връзки с Русия и Венецуела! Колко безсилен трябва да си, за да използваш откровени лъжи в опит да омаскариш виден американски конгресмен, демонстрирал уважение и респект към българския главен прокурор. Да заблуждаваш безогледно с абсурда, че организатор на международен форум в Конгреса на САЩ (не на партийно събрание)  срещу руското влияние в Европа, е разследван като руски агент. Така казал някой, друг го написал някъде, без да цитира източник. Чобанов гузно мълчи за един друг факт от биографията на Сешънс – бащата на конгресмена Уилям Сешънс е бивш директор на ФБР.

Ако това не е бяс с пяна на устата, здраве му кажи!

Още по-лошо е, ако написаното в BIRD е израз именно на руското влияние  (не само по семейна линия), демонстрирано от „журналиста“ Чобанов. Че и изразявано от български народни представители. Къде са българските интереси? Как иначе да се тълкува всичко написано, при положение че обслужва именно руската политика, която вече гледа на Гешев като на враг заради действията му като главен прокурор. Така, както той е  обявен за враг от шепа хора, домогващи се към безконтролна власт в държавата в името на лични, партийни и бизнес интереси.

Двете снимки на Гешев, които внесоха смут и доведоха до бяс противниците на обвинител №1

На едната - Иван Гешев е прегърнат от конгресмена Пийт Сешънс, който се оказа син на бивш директор на ФБР

На другата - конгресменът Робърт Адерхолд публикува в профила си в туитър снимка, на която присъства и Гешев, по повод процедената дискусия за зловредните последици за Балканите от нападението на Русия над Украйна