НАТО трябва да активира член 5 за колективната отбрана, може китайска лаборатория да произвежда вируси. А ЕС трябва да въведе правила, с които да изисква от държавите, където пътуват европейски граждани, да подобрят хигиената. 

Това заяви бившият външен министър Соломон Паси по БНТ. Ще предложим да се въведат медицински визи за ЕС - оправете си хигиената или няма да сте наши партньори, обясни той.


Паси показа пакетирано месо от Африка, което може да се купи на стотици места, но не е проверено и може да разнася зарази. Той извади и азиатска ракия от змия, от която бил опитал, но оставил шишето за историята. 

Вижте пазарите в Китай - продават се плъхове, змии, кучета при никаква хигиена, трябва Европа да въведе изисквания за санитарни условия, категоричен бе Паси. 

Първото нещо, което можеше да бъде направено и което следва да бъде направено оттук нататък, защото COVID-19 не е последният вирус в никакъв случай – да се въведат общоевропейски правила, "след като имаме общо европейско пространство, след като има Шенген, в който няма никакви граници", заяви  Паси.

Той писа 3 на релси на европейските лидери за справянето с пандемията, но похвали Бойко Борисов за мерките у нас. Добре е, че имаме за премиер пожарникар, защото сме в пожар - и ние, и светът, каза още Соломон Паси.  

"В Холандия има един режим, в съседна Белгия има съвсем друг режим, като между двете държави може да се минава съвсем свободно. Какъв е смисълът", каза той.