Операцията от последните дни беше правилна. Тя е хуманитарна операция, за да спаси сирийския народ от допълнително обгазяване. Тя, за съжление, е много закъсняла и ограничена. Това заяви в ефира на "Събуди се" президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.
"Акцията не може да има дългосрочен ефект, но може да се гледа като начало на една по-мащабна операция, която може да доведе до отстраняването на Башар Асад", смята той.

"Рибал Асад е много компетентен и морален. Беше в България преди време. Ще се виждаме с него в Пекин. Той би могъл да бъде част от решението на сирийския конфликт. Той не е с Башар Асад, не е и с екстреместите. Човек е с огромно образование и вяра. България трябва да следи този човек, защото той има голямо развитие", посочи Паси.

"Конфликтът в Сирия ни интересува. Нас ни дели единствено Турция. Има половин милион само убити по време на тази гражданска война, има десетки милиони разселени и бездомни хора. Ако цялата тази трагедия тръгне към Турция, България ще бъде пометена. Ние имаме користен интерес от мирното решаване на този конфликт", смята Паси.

Паси реши да цитира Желязната лейди Маргарет Тачър: "Дипломация без оръжие е като оркестър без инструмент." "Не трябва да се плашим от насилието срещу злото, а срещу това срещу невинното. Хората опитаха с добро да разрешат проблема,но нищо не стана. Аз съм се виждал с Асад през 2002, като външен министър.", призна Паси.

"България има една характерна европейска позиция. Нормално е да сме в синхрон с казаното и общоприетото в Брюксел", смята той. 

"Тези удари смятам, че са логично начало на една мащабна операция. Договорката между Путин и Обама бе много грешна. Тогава забраниха на Башар Асад да убива с химически оръжия, но  му дадоха да прави каквото друго иска. Последвалата нобелова награда за мир е тотално лицемерие и провокира към смърт и терор. Неясно е дали тези 3 цели са единствените, последните и актуалните химически запаси на Башар Асад. Докато той води тази държава, това напрежение ще ескалира", заключи Паси.