2/3 от България избра местно управление на втория тур на изборите. Миналата неделя само 9 кандидата за кметове на областни градове преминаха бариерата от 50% вот на избирателите. 

На тези местни избори българите избираха сред 6773 кандидат-кметове и 29 515 кандидати за общински съветници. 

"Беше усилена битката, нормално е хората да изберат спрямо своите интереси", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в сутрешния блок на "България сутрин".
 
Нормалната ситуация била да има повече разнообразие. Невинаги хората могат да намерят своите представители, стана ясно от думите ѝ.

"Не бяха малко тези, които отидоха до урните, за да кажат, че не подкрепят никого, което означава, че това са именно хората, които казаха, че няма нормалност", коментира Буруджиева.

Според нея потенциалът вдясно е все още много минимизиран. 

Социологът Цветозар Томов посочи, че като брой гласове районните кметове на "Демократична България" са взели 95 000. "Идвайки насам попаднах в трафик в 7 сутринта. Ранният трафик в града е белег за това, че хората са заети и тръгват на работа, тоест анагажирани са", посочи той.

Според него като цяло картината говорела за това, че ГЕРБ продължава да е силната управляваща партия в България. Това обаче до голяма степен било свързано с липсата на алтернатива.

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!