Победа в 60% от областните градове удържа ГЕРБ след втория тур на местни избори 2019 г. След като още на първи тур спечели изборите в 8 от всички 27 областни градове, на вчерашния балотаж управляващата партия взе още 9. Така оглавяваната от Бойко Борисов партия ще има кметове в поне 17 от областните центрове, пише "Монитор".


Сред тях и София, където столичният кмет Йорданка Фандъкова спечели четвърти поред мандат и надви с 6% преднина опонентката си – бившия омбудсман Мая Манолова.

В същото време обаче ГЕРБ губи със сигурност кметските надпревари в 5 от големите населени места, в които досега имаше градоначалници – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин и Разград, а шеста е на кантар – Перник. 

В Града на миньорите настоящият кмет от ГЕРБ Вяра Церовска беше на балотаж с кандидата на БСП Станислав Владимиров, като според екзитполовете номинацията на Столетницата води в състезанието. Разликата обаче е в рамките на статистическата грешка – между 500 и 1000 гласа и до редакционното приключване на броя победителят все още не беше сигурен.

Въпреки това БСП, която на предишните местни избори през 2015 г. така и не успя да спечели кметско място в нито един от областните градове, на този вот със сигурност излъчва градоначалници в поне три от тях. В Русе това ще е настоящият соцдепутат Пенчо Милков, който удържа победа над кандидата на ГЕРБ Диана Иванова.


Графики: "Монитор"

В Благоевград подкрепеният от тях Румен Томов измести досегашния кмет от управляващата партия Атанас Камбитов, а в Разград червеният Денчо Бояджиев измести досегашния кмет от ГЕРБ Валентин Василев. В други 5 области на страната спечелиха кандидати, подкрепени от местни коалиции.

ДПС остава с победата от първи тур в един областен град – Кърджали, но от движението отчетоха, че печелят 35% от надпреварите за кметове на кметства и 18% от местата за общинските съветници (виж карето).

И докато от движението отчетоха надграждане в представянето си на местната карта, а от БСП запазиха мълчание до днес, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви за очаквани резултатите и припомни, че не случайно е говорил на партийния конгрес за „местни деребеи“. 

Не е нормално една партия да спечели всички области, върнахме се към нормалността, обяви Борисов, но даде да се разбере, че предстои „очистване“ на формацията въз основа на анализ на резултатите, който ще бъде направен до вторник-сряда.

Лидерът на ГЕРБ обърна специално внимание на два от градовете, в които претърпява загуба – Благоевград и Русе, като посочи, че във втория досегашният кмет от партията Пламен Стоилов е работил срещу нея, тъй като не е бил издигнат за нов мандат (виж карето).

До редакционното приключване на броя така и не стана ясна активността на втория тур, но очакванията бяха, че тя ще е с 1-2% под тази от балотажа на предния местен вот през 2015 г. Тогава беше 40,83%.

В София активността е била 40%, което означава, че 423 000 от имащите право на глас столичани са отишли пред урните на втория тур.