Правителството ще оцелее, няма да има кой знае какви сътресения, обаче управляващите в некоалицията постепенно горят мостовете помежду си. Ще има едни далеч небезоблачни коледни празници в България със същия кабинет – "Денков-Габриел. Това заяви пред БНР политологът Милен Желев.

Социологията показва, че ПП-ДБ постепенно губят доверието на българските граждани и нямат интерес от нови избори и падане от власт. "ПП-ДБ измерват ежедневно бъдещите гласове и тук нещата не са добре", посочи политологът.

Бойко Борисов и неговите съпартийци пекат на бавен огън своите некоалиционни партньори, каза още той. По думите му ПП са в патова ситуация, защото зависят от своите архетипни врагове – ГЕРБ и ДПС.

"Бойко Борисов отлично осъзнава, че кабинетът зависи само и единствено от него."

Има ежедневни пазарлъци това мнозинство да продължи да функционира, смята Милен Желев. 

"Малко е детинско да няма коалиционно споразумение и ако кажем, че няма слон в стаята, че това не е коалиция, хората да ни повярват. Цяла България знае, че това е коалиция", категоричен е Желев.

Когато става дума за енергетика, естествено са замесени големите играчи на голямата шахматна дъска. Става дума за интереси за милиарди и в тези интереси често са забъркани български граждани. Любопитно е, че никой не използва термина енергийна мафия, а в България тя съществува, коментира Желев.

"Когато е намесена световната геополитика в енергетиката, изведнъж това, което интересува обикновения български гражданин като консуматор, губи акцент. Прелюбопитно е как за броени дни дерогацията от безкрайно вреден процес за България и за имиджа на България изведнъж стана компромисно решение за няколко месеца", обобщи Милен Желев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук