Проф. д-р Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, отново е водач на листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за Великотърновския избирателен район. Ученият и на предстоящите избори ще води и листата на 23-ти избирателен район в София, пише "Борба". 

Така микробиологът се изправя в битката за място в новия парламент срещу министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който е първи в листата на ГЕРБ и лидерът и водач на листата на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

Втори в листата на „Има такъв народ“ за региона е адвокатът и областен координатор на партията Момчил Иванов. Трети е Христо Дочев от Русе. Той е доктор по конституционно право и дългогодишен преподавател в СА „Димитър Ценов“. В момента преподава в Медицинската академия в Плевен.

На изборите през април проф. Чорбанов влезе в парламента от София, а адвокат Момчил Иванов и Христо Дочев бяха народни представители от Великотърновския четвърти избирателен район.

„Има някои нови лица, но те са на последните места в листата. Нещо, което е работещо, не се променя“, коментира областният координатор на ПП „Има такъв народ“ във Велико Търново адвокат Иванов.

Общинските координатори, както и редовите активисти на „Има такъв народ“ във Великотърновска област споделят, че не са изненадани от решението на Слави Трифонов да не се кандидатира за участие в предстоящия вот.

„Може дори да се каже, че се очакваше такава реакция от страна на лидера на партията. В тази негова позиция няма драма“, изтъкна адвокат Момчил Иванов.

Той допълни, че подготовката за извънредните парламентарни избори тече динамично и вече във всичките десет общини на региона, организацията има изградени структури. Всички секционни избирателни комисии са попълнени с техни членове и дори разполагат и с резерв от хора, които при нужда да се включат в изборния ден.

ГЕРБ във Велико Търново отново заложи на ексздравния министър проф. Костадин Ангелов като водач на листата за региона. В подредбата на кандидатите има и изненади. На втора позиция е председателят на Общинския съвет във Велико Търново и
председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България /НАПОС/ Венцислав Спирдонов.

Трети е издателят Димитър Николов, който запази същото място като на предходните избори, когато събра 3219 преференции, което се оказа с близо 600 гласа повече от личния вот за водача.

От партията на Бойко Борисов в старата столица допълват, че в листата има нови лица на по-задните позиции като за тях са подбрани енергични и амбициозни младежи.

Доц. Милен Михов от ВМРО ще е водач на листата на коалицията на воеводите с „Воля“ и НФСБ във Великотърновския четвърти избирателен район. Историкът, който бе депутат в 44-то Народно събрание, на изборите през април бе първи в листата на ВМРО, но партията не успя да се пребори за присъствие в парламента.

„Съгласно коалиционното споразумение, бе подготвена нова листа. Втори е Антон Стоев от „Воля“, а на трето място е бившият кмет на община Златарица Пенчо Чанев от ВМРО. Четвъртата позиция е отредена за Тервел Марчев, областен координатор на НФСБ, а на пето място е Христо Беренски от ВМРО-Горна Оряховица“, сподели доц. Милен Михов.