"Радев доста смени тона. Дългото очакване и неяснотата дали този парламент ще може да излъчи правителство, превръщат ситуацията в търсене на изход. Дори Радев изглежда неинформиран какво се случва.

Той самият дава време, но сякаш не може да надхвърли функциите си на надпартийна фигура, която може да роди формула за консолидация между различните формации и може да осигури поле за общи действия. Ситуацията изглежда безнадеждна, тези 5 формации, които са анти ГЕРБ, да могат да изградят общо бъдеще за България", заяви политологът Цветанка Андреева в студиото на "България сутрин".

Борисов с първи коментар за отказа на Слави да прави правителство НА ЖИВО

"Без съмнение изборният резултат силно изненада втората партия ИТН, не само нея. Никой не предполагаше, че това ще се случи. Имаме сериозни основания да предполагаме, че те не са готови да поемат тази отговорност - съставяне на правителство", подчерта социологът Кольо Колев.

Думите му се потвърдиха, след като малко по-рано днес лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във Фейсбук, че номинира за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, но уточни, че тя на секундата ще върне мандата за съставяне на правителство.

Колев допълни, че Борисов се опитва да разклати доверието в другите политически формации, с оглед на бъдещето. Той е категоричен, че съставянето на правителство в тази ситуация не е лесна задача, особено с тази конфигурация на парламента.

ГЕРБ с мълниеносна реакция за бомбата на Слави, че връща мандата!

"Трябва да бъде правителство на малцинството около трите формации  - ИТН, ДБ, "Изправи се! Мутри вън!", заяви Колев.

Андреева добави, че мълчанието на ИТН е силно притеснително.

"Мълчанието на ИТН е свързано не толкова с голяма изненада, а по-скоро със ситуация без изход - едни хора, които имаха властта да сформират обществено мнение, се озоваха в ситуация да сформират управление - това обаче е по-различно - изискват се кадри, стратегически поглед какво ще правиш с властта. Борисов влезе в ролята си на опозиционер.

Това стресира сформирането на следващото правителство", уточни тя.

Колев допълни, че всяка власт трябва да знае, че ще бъде проследена какво е правила. "Няма битка за съставяне на правителство, по-скоро има отблъскване - всеки казва "Вие ще правите правителство". Няма диалог. Има емоции, еуфория, заяждания", сподели още социологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Извънредно! Слави обяви предложението си за премиер, който ще върне мандата на секундата!

Той подчерта, че ако ИТН не направят правителство, ще понесат тежки санкции от избирателите.

Андреева заяви, че виждаме безнадеждност, страх и нежелание да се поеме отговорност.

"Ако се сформира кабинет и той получи подкрепа, след това ще бъде трудно, той да бъде разклатен. Ще трябва и трите политически формации  - ГЕРБ, БСП и ДПС да го атакуват, за да могат да го свалят", подчерта Колев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!