"В 47-ото Народно събрание няма ясно мнозинство, което да успокои страната след падането на правителството. Правителство в настоящия парламент изглежда като мисия невъзможна и това ни изпраща на избори през есента".

С тази прогноза започна анализа си пред БНР Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

Тя уточни, че пъзелът, който ще трябва да се подреди след предсрочния вот, изглежда не по-малко сложен от днешния:

"Изборите през есента няма да излъчат ясно мнозинство. ... В по-силна позиция в предизборната надпревара влизат "Продължаваме промяната", тъй като от партия, която не можеше да се справи с множеството кризи, в момента са със статут на жертва на статуквото.

На "Демократична България", заедно с ПП, им нарастват шансовете за добър изборен резултат.

 ГЕРБ се утвърди като национална партия със стабилни структури и електорат. ДПС също имат ясен електорат и стабилно представителство. 

БСП е в трудна ситуация. Тя със сигурност не иска да ходи на избори. 

Ерозията, която се наблюдава от пролетта при "Има такъв народ" не предполага нищо добро в електорален план за тази формация".

Партията на Стефан Янев "Български възход" получава благоприятни данни от последните социологически проучвания, посочи Дариева.

"Възраждане" беше във възходящ тренд, но тепърва ще трябва да обясни на избирателите си един протест, на който бяха рамо до рамо с поддръжниците на ДПС. Напускането на Елена Гунчева поставя много въпросителни. Тя изнася информация за комуникацията в партията и парламентарната група, която е доста нелицеприятна и стряскаща", коментира тя.

Елена Дариева изтъкна, че парламентарните дебати по вота на недоверие на правителството не са били толкова върху самия вот, а са препращали към предстоящите предсрочни избори.

"Не можем да очакваме висока избирателна активност, а от това печелят партиите с твърди ядра", подчерта анализаторката и посочи, че всеки, който е посегнал на Изборния кодекс непосредствено преди вот, в последствие търпи щета от това.