Тази седмица обичайните политически битки бяха изместени от страховито подозрение за подготвяна терористична атака от от български гражданин зад граница. След контратерористичната операция на ДАНС и ГДБОП беше задържано 21-а годишно момче от Бургас.

По подозрения на прокуратурата Мохамед е бил вербуван от баща си, който е сириец и двамата заедно са участвали в бойни операции на територията на Сирия. В Бургас познават момчето като шампион по борба. Главният прокурор Иван Гешев обясни, че темата е чувствителна за обществото. 

Освен терористичния акт на летището в Сарафово, когато бе намесено името на хизбула, за тероризъм у нас се заговори и при продължителните дела срещу Ахмед Муса от Пазарджик. Преди година 16-годишен ученик от Пловдив бе свързван с "Ислямска държава".

Случаят с Мохамед е различен, тъй като сега не се касае за тероризъм на територията на страната.

"На една от снимките момчето позира с пръст нагоре. Според специалисти на исляма този жест показва привързаност към монотеизма. Той се използва повсеместно от салафитите, в това число и от „Ислямска държава”.

Според тях обаче не може само по този жест да се докаже принадлежността към ислямистка групировка”, обясни пред Нова политологът и съавтор на книгата „Ислямска държава” проф. Татяна Дронзина по повод разпространените от прокуратурата снимки на Мохамед.

Тя е на мнение, че флагът, който се вижда зад момчето, е подкрепената от Турция „Султан Мурат”. Тя е създадена в средата на 2012 година до Алепу от турските разузнавателни служби.

„Ако бащата е лидер на организация, подкрепяна от Турция, синът щеше да има образование и професия. Това не се е случило. Малко е информацията, за да преценим какво точно се е случило. Синовете не могат да се противопоставят на това, което бащите казва в тези култури”, обясни професорът.

Според нея малко вероятно е момчето да е подтикнато към ислямистки групировки заради финансови подбуди. Тя обясни, че в джихадистките групировки се заплаща само на високо квалифицирани специалисти.