ЕС затъна в криза, пише немското списание Der Spiegel. Кой е виновен, че Европа не се развива в правилното направление? От гледна точка на Германия отговорът е ясен: Гърция не икономисва достатъчно, Франция и Италия провеждат малко реформи, Източна Европа не проявява достатъчно солидарност по отношение на бежанците, а Великобритания изобщо излиза от ЕС.
Обсъждането на общи европейски теми в Германия завършва с извод: на другите държави не трябва да се разчита, нужни са строги правила, твърд контрол и сурови наказателни мерки.
 

В четвъртък и петък правителствените ръководители в ЕС ще се съберат на среща в Брюксел. Сред тях ще бъде и новият френски президент Емануел Макрон, избран с ярка проевропейска програма. Обаче в Брюксел Макрон ще се срещне с Евросъюз, който не прави впечатление на общност, държаща своята съдба в ръцете си, пише Der Spiegel.
 
На срещата на G20 през юли в Хамбург ще бъде обсъждана новата стратегия на ЕС. „На фона обаче на свръхдържавите Китай, САЩ и Русия европейците правят лековато впечатление” – твърди немското списание. След 60 г. от основаването си Евросъюзът изглежда „разпокъсан отвътре и слаб отвън”, продължава Der Spiegel.
 
Според автора, причината за проблемите на Европа са в това, че тя досега не премина към държавност и на това пречи не само Германия. Нейната позиция е помрачена от недоверие по отношение на партньорите в ЕС затова в сегашната криза Берлин настоява на твърди механизми за наблюдение и санкции, които трябва да удържат страните от ЕС в руслото на единен курс.
 
Превод и редакция: БЛИЦ