Министерството на отбраната на Русия така и не даде за медиите разбираемо обяснение защо на 9 май в Санкт Петербург корабите от Балтийския флот, които бяха пристигнали за парада, спешно се изнесоха в открито море, пише  Фонтанка.ру. И съобщава, че в Деня на победата американски есминец е приближил вътрешните морски води на Русия на разстояние, достатъчно за нанасянето на потенциален ракетен удар.

Именно заради това руската ескадра се е изнесла спешно на разсъмване от акваторията на Нева в Балтийско море. Маневрата е била предприета, когато в Гданския залив е навлязъл USS Carney (DDG-64) — есминец от клас „Арли Бърк”.

Офицер от Балтийския флот обяснява за „Фонтанка”, че разсредоточаването на бойните кораби в морето е нормална тактика на военно морския флот в случай на заплаха от нанасянето на внезапен ракетен удар.

Ако корабите бяха останали в Нева, биха били напълно беззащитни, а в открито море, заемайки строй „противоракетен ордер”, те могат успешно да отразят нападение на противника и да нанесат контраудар.

Освен това, когато отиват на парад в Нева река, корабите винаги разтоварват боеприпасите си, обяснява военният източник. Затова се е наложило спешно те отново да бъдат товарени на корабите преди да се отправят в морето.

Ракетният ескадрен миноносец USS Carney (DDG 64) е 14-ият в първата серия есминци клас Arleigh Burke във ВМС на САЩ. Влиза в състава на Атлантическия флот на САЩ на 13 април 1996 г. в Мейпорт, щата Флорида. От 25 септември 2015 г. се базира във военноморската база база Рота (Rota), Испания.

Главното ударно въоръжение на есминеца са 2 пускови системи „Иджис” за 90 крилати ракети. Не по-малко от половината боезапас на корабите от този клас са и ПВО ракетите „Стандарт-2”.

Например, еднотипният с „Карни”есминец „Портър” неотдавна изстреля по Сирия 59 „томахавки”. Те са от съвременната модификация tomahawk mark 3. Произведени са по технологията „стелт”, могат да летят само на 5 метра над земята, което на практика ги прави невидими за радарите.  Така те прелетяха под носа на С-400 в Сирия и останаха незабелязани, твърди „Фонтанка” и предполага, че именно това е била причината за спешното и нервно изнасяне на руските кораби в Балтийско море.

Според открити военни източници, преди влизането си в Гданския залив, „Карни” е участвал в мащабните учения на НАТО Joint Warrior край бреговете на Великобритания.  «Carney е навлязъл в опасни води и вече е нападнат два пъти. Той отразява ударите. Екипажът е на бойна нога. Всеки момент може да бъде нанесен внезапен ракетен удар.” – това е легендата на учението.

Последното официално съобщение от борда на „Карни” е от 3 май 2017 г. Пресс-офицерът на есминеца разказва, че корабът е напуснал гостоприемия Амстердам и пристъпва към патрулиране в европейски води в интерес на националната сигурност на САЩ. „Предстои ни работа в морето”, пише на официалната страница на кораба във „Фейсбук”. „Пазете се, момчета!”, гласи коментар под този пост...

Превод: БЛИЦ