Оставката на председателят на НС е обсъждана на конгреса. Въпросът е в това как БСП се готви за парламентарните избори. Това призна лидерът на ПЕС Сергей Станишев в сутрешния блок на вTV по повод вчерашния инфарктен пленум на БСП.

„Хората с критично мислене питат защо през последните три години, когато ГЕРБ се разклаща, БСП не е припозната за по-добрата алтернатива“, допълни той.

„Много уважавам всяка една победа. Наясно съм какво представляват механизмите за печелене на избори. Реално като брой кметове е същият както през 2015 година. Да, има успех, но общият броя съветници е увеличен с няколко. 

Адекватна ли е нашата оценка на оценката на обществото. Имаше опит да се предизвика истинска дискусия. 
Кучетата си лаят, керванът си върви. Въпросът е накъде върви БСП“, каза Станишев. 

„Не съм събирал тези подписи. Това писмо беше на базата на неадекватното поведение на БСП след изборите“, категоричен бе той в отговор на въпрос на водещия Антон Хекимян.

„След вчерашният пленум виждаме, че БСП под лозунга за промяна, се извършва подмяна на съдържанието и на политиките.

Левицата изначално е интернационална“, допълни той. 

Станишев не каза директно дали иска лидерът на БПС да е Корнелия Нинова: „Смятам, че с този председател БСП няма шанс да спечели парламентарни избори“. 

На въпрос колко избори е спечелил, той уточни: „Аз съм печелил и губил избори. Дебатът е за бъдещето. Много неща се изговориха вчера“.  

Станишев отказа да каже кого предпочита за лидер на БСП: „Това е процес, който трябва да узрее. На масата трябва да се сложат идеи. 

Мая Манолова показа много голям резултат. Трябва разговор с широки кръгове, а не да се имитира ГЕРБ. 

БСП губи своята естествена интелигентност и започва да се държи силовашки като ГЕРБ“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!