Пет часа вече БСП обсъжда представянето си на местните избори, което е първа точка от дневния ред на заседанието на Националния съвет на партията. В очаквания сблъсък влязоха привържениците на линията на ръководството и критиците на лидера Корнелия Нинова.

След като изслуша повечето от ораторите, включително и алтернативния анализ на 50-те социалисти, които й поискаха оставката, соцлидерката отхвърли обвиненията в авторитарен стил. Такива отправи към нея още на влизане на пленума на столетницата бившият й лидер Сергей Станишев, който констатира, че БСП се е превърнала в авторитарна партия, информира Дарик. 

"Можете ли да ми дадете поне един пример за това? Кое е авторитаризъм? И ако тези обвинения продължават, то нека да питам кой орган реши за целувката с Местан на Орлов мост?", контрира Нинова лидера на ПЕС.

Преди това на упреците за подмяна, изказани от Георги Пирински, се противопостави лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски. 

“Не само че успя БСП да събуди активните и млади хора, а вече повече от 3 години се работи към реално обновяване на лицата в партията, за което свидетелства съставът на Парламентарната група, листата ни за ЕП и кандидатите за кметове и общински съветници. Младежката организация се включи активно в кампанията, за което им благодарим”, каза още Бериевски.

По думите му в 156 общини в съветническите листи са включени млади хора до 35 години или иначе казано БСП се яви на избори с 530 кандидати за общински съветници до 35 години. ”Кандидати за кметове и кметски наместници до 35 години има в 21 общини", опонира младежкият лидер.

По време на дискусията по местния вот Янаки Стоилов е предложил да се излезе с проект за смесена избирателна система при избора на депутати. Бившият соцлидер Михаил Миков пък настоял БСП да загърби позицията си в защита на машинното гласуване, защото избирателите били неграмотни.

На пленума присъстваха и спечелилите кметове на БСП. Към единение в партията е призовал новият кмет на Русе Пенчо Милков. "В Русе победихме с единение, компетентност и подкрепата на ръководството на БСП", казал Милков пред съпартийците си.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ